Dat gesprek vond plaats op de Hannover Messe waar maandag 23 april de wereldwijde introductie plaatsvond van deze nieuwe 3D-printer. ‘De hele ontwikkeling van idee tot eindproduct heeft iets meer dan een jaar geduurd. In die periode is de nieuwe 3D-kunststofprinter ook uitgebreid en veelvuldig getest bij partijen als Decathlon, Renault, Ford en Zeiss. Die gehele periode hebben we moeten voorfinancieren, want je wil op het moment van introductie ook op de ‘schappen’ liggen voor verkoop. En dat is helemaal volgens plan verlopen. De S5 ligt vanaf 15 mei in de winkels. Maar dan wel gelijk bij 50 leveranciers wereldwijd’, aldus Wijnia en Heiden.
In de volgende ’60 seconden in de maak’ vertelt de Siert Wijnia, medeoprichter en CTO van Ultimaker in het kort over de belangrijkste verbeteringen van de nieuwe Ultimaker S5
‘Dat we ons nu meer richting industriële markten bewegen, betekent niet dat we kunnen concurreren met de grotere partijen als HP, Stratasys en 3D Systems, want dan heb je het over veel duurdere machines van tienduizenden euro’s. Wij doen het voor minder’, zegt Wijnia lachend.
Met de Ultimaker S5 heeft het bedrijf een flinke kwaliteitsslag gemaakt. ‘Als je deze machine vergelijkt met de Ultimaker 3 dan hebben we een aantal nieuwe functies geïntegreerd. Ten eerste hebben we hem groter gemaakt. Hij is nu 330 mm bij 240 mm bij 300 mm in de hoogte. Dat lijkt triviaal, maar dat is het niet want met een groter bouwvolume is het lastiger om de kwaliteit van het printproces te behouden, maar dit is ons gelukt. Groter hoeft niet want we willen blijven werken in de desktop-omgeving, daar blijven we ons ook op focussen’, weet Wijnia.
‘Een heel belangrijke verbetering zit in de software’, vertelt Heiden. ‘Een perfecte print is het resultaat van perfecte afstemming tussen hardware (de 3D-printer), software (Ultimaker Cura) en materialen. Via de software kunnen we namelijk alle specificaties instellen en bijstellen op de meest gunstige waarde voor onze 3D-printers. We hebben het dan over specificaties als temperatuur, snelheid, afkoeling, de toestand van het printbed en hoe de printkop een bocht neemt.’ Overigens kan de Ultimaker vanaf herfst 2018 met een speciale geanodiseerde aluminium bouwplaat worden uitgerust.
Op dezelfde dag als in Hannover werd de Ultimaker S5 op 23 april in de VS door CEO Jos Burger aangekondigd op de vakbeurs Rapid + TCT (23-26 april) in Fort Worth (Texas, VS). ‘Zo stonden we op een dag op twee continenten met onze nieuwe S5′, aldus Heiden.
Zoals opgemerkt kan de Ultimaker S5 een breed scala aan materialen printen: van PLA tot geavanceerde technische materialen, zoals nylon en polycarbonaat. Burger kondigde op 24 april op Rapid + TCT een aantal samenwerkingsverbanden aan met producenten van technische kunststoffen en composietmaterialen voor de Ultimaker 3D-printers. Die samenwerking is aangegaan met de mondiale leveranciers van filament DSM, BASF, Dupont Transportation & Advanced Polymers, Owens Corning, Mitsubishi, Henkel, Kuraray, Solvay en Clariant.Wijnia vertelt dat de Ultimaker S5 op de beurs enthousiast is ontvangen. ‘Dat is een van de redenen dat een grote interieurbouwer voor vliegtuigen ons heeft laten weten met onze nieuwe 3D-kunststofprinter te willen gaan werken voor het printen van prototypes en reserveonderdelen’, zegt Heiden.
Ultimaker introduceerde naast de S5 nog twee producten. Dat is Tough PLA, een technisch PLA filament geoptimaliseerd voor het printen van modellen van groter formaat, zoals functionele prototypes en tooling, zonder delaminatie of kromtrekken. Dit materiaal heeft een gelijke impactsterkte en hogere stijfheid vergeleken met de Ultimaker ABS, maar Tough PLA is minder broos dan regulier PLA.
Tot slot introduceerde het bedrijf de Ultimaker App, die het mogelijk maakt voor gebruikers om via telefoon of tablet op de hoogte te blijven van de voortgang van het printen. De gratis app stuurt notificaties wanneer een printtaak klaar is, of wanneer een printer aandacht of onderhoud nodig heeft. De app is, evenals de 3D-printer S5 en het nieuwe Tough PLA-filament, wereldwijd beschikbaar vanaf 15 mei voor Android en iOS.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…