Ondernemersorganisatie UNETO-VNI is groot voorstander van het plan van de jongerenorganisatie van het CNV en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) om te korten op de financiering van opleidingen waarvoor onvoldoende arbeidsmarktperspectief is. Die middelen kunnen volgens de installateursvereniging beter worden benut om de instroom in de technische beroepsopleidingen te stimuleren.
Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt dat installatiebedrijven de komende jaren grote moeite krijgen om voldoende personeel te vinden. Het aantal niet opgevulde vacatures kan daarbij oplopen tot 15 duizend in 2015. UNETO-VNI pleit ervoor om het beschikbare onderwijsbudget vooral in te zetten voor opleidingen met een goed arbeidsmarktperspectief.
Marcel Engels
Hoewel de installatiebranche momenteel nog te kampen heeft met de economische crisis, is het voor bedrijven zelfs nu lastig om voldoende loodgieters, elektriciens en cv-monteurs te vinden. UNETO-VNI-voorzitter Marcel Engels: ‘Dat probleem wordt nog groter als de markt straks aantrekt. Wij verwachten dat het energiezuinig maken van woningen en kantoren en het levensloopbestendig maken van de woningvoorraad binnenkort veel werk gaat opleveren. We hebben daarvoor veel technisch personeel nodig.’
Teleurstelling voorkomen
UNETO-VNI pleit ervoor dat de overheid meer duidelijkheid geeft over het arbeidsmarktperspectief van opleidingen. Dat voorkomt dat jongeren na afronding van hun opleiding geen baan kunnen vinden en een beroep moeten doen op een uitkering. Engels: ‘Een openbare lijst van studies die weinig kans op een baan geven en een betere studievoorlichting kunnen helpen om teleurstellingen bij studenten te voorkomen.’
TechniekTalent.nu
UNETO-VNI werkt binnen het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu al samen met andere technische branches en de overheid om jonge mensen te interesseren voor een baan in de techniek. Volgens de voorman van UNETO-VNI kan het plan van CNV en LAKS hieraan een extra impuls geven.