De gevels van het nieuwe energieneutrale regiokantoor van Enexis in Zwolle worden voorzien van composiet gevelpanelen. Een speciaal ontwikkeld bevestigingssysteem zorgt er voor dat een paneel, dat gemiddeld 700 tot 800 kilogram weegt, in een tijdsbestek van vijf minuten aan de gevel wordt bevestigd. Hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw is zeer tevreden over het systeem.
De vezelversterkte composiet panelen zijn opgebouwd uit speciaal kunsthars sandwichmateriaal dat door NPSP Composieten uit Haarlem is vervaardigd. ‘Als alle 97 gevelpanelen na elkaar konden worden geleverd, dan waren we in vijf dagen klaar. Het hars moet echter in een mal worden gegoten. Voor de productie zijn twee mallen beschikbaar. Daarom zijn we met deze klus zo’n anderhalve tot twee maanden bezig’, legt werkorganisator Rutger ter Haar van BAM Utiliteitsbouw regio Oost uit.
Voorgeboorde ankers
De ankers waaraan de panelen worden bevestigd, zijn van te voren in het beton geboord en in drie richtingen gesteld. Aan de panelen zijn in de fabriek haken bevestigd die in het anker grijpen. Afhankelijk van het gewicht van de plaat zijn zes of acht ankers geplaatst, waarvan de onderste twee de dragende ankers zijn. ‘Met stelbouten kan het paneel in hoogte en in breedte nauwkeurig worden gepositioneerd en gefixeerd.’
Het bevestigingssysteem is volgens BAM Utiliteitsbouw uniek en nog niet eerder toegepast. Wel werden eerder composiet gevelpanelen geplaatst, onder andere bij de kantoren van Enexis in Maastricht en Venlo. Atelier PRO uit Den Haag maakt het ontwerp. Ook het pand in Zwolle komt van deze tekentafel.
1600 kg
De platen voor de nieuwbouw in Zwolle hebben afmetingen tot 13,4 bij 2,8 meter en zijn 22 cm dik. Het lichtste paneel is 400 en het zwaarste 1600 kg. ‘De gevelpanelen kunnen dus met een verreiker op de juiste plek worden gehesen. De montage duurt maar vijf minuten. Zelf hadden we ook niet verwacht dat het zó snel zou kunnen.’
Lange levensduur
Composiet heeft als voordeel dat het een lange levensduur heeft, recyclebaar is en beperkt onderhoud vergt. In de 97 panelen zijn 125 raamkaders, drie erkers, het gehele isolatiepakket, de ophangpunten en de binnenafwerking opgenomen. De rc-waarde van de panelen is 8,0.
Energiebesparing
De schuine vlakken met de ramen zijn zo ontworpen dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de daglichttoetreding, waardoor een energiebesparend effect optreedt. Het gehele gebouw heeft een EPC-waarde van 0. Het project heeft voor de ontwerpfase een Breeam-excellent certificaat ontvangen.
Op dit moment spant BAM Utiliteitsbouw zich in om ook op het gebied van de uitvoering deze onderscheiding te behalen. Het gehele energieneutrale pand krijgt een vloeroppervlakte van 5500 vierkante meter en wordt in december opgeleverd.