Unieke luchtgedragen distributieband voor vervoer mout naar Heineken

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Om de Heineken fabriek te bevoorraden van mout heeft Heineken gekozen om vanaf de Oude Rijn een luchtgedragen distributieband aan te leggen die over een afstand van 262 meter over de Hoge Rijndijk naar het Heineken terrein gaat. Alleen al de afstand van deze distributieband maakt dit project uniek.

Het idee stamt uit al uit de jaren 70, maar was vanwege diverse redenen qua uitvoering niet mogelijk. Doordat de aanvoer van mout nu dagelijks over de Oude Rijn zal gaan, zal deze constructie de omgeving op jaarbasis van 15.000 vrachtwagenbewegingen ontlasten.  

Spectaculair

Heineken en haar architect hebben Oostingh Staalbouw uit Katwijk uitgekozen om dit spectaculaire project te calculeren, te fabriceren, conserveren, vervoeren en monteren. De Hoge Rijndijk werd op 13 april tussen 21.00 en 22.00 geheel afgesloten om het derde spant boven de Hoge Rijndijk te plaatsen. Dit tijdsstip werd gekozen om overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk te houden. 

220 ton staal

Het spant dat geplaatst werd, is 48 meter lang en weegt ruim 40 ton. Het spant is in de lucht op vaste portalen boven de weg gemonteerd door een gespecialiseerd montageteam van Oostingh Staalbouw dat wereldwijd deze montages uitvoert. Het hijsen van de spanten wordt in samenwerking met Wagenborg Nedlift gedaan. De kranen die voor dit project gebruikt worden zijn kranen van tussen de 200 en 500 ton. De distributieband loopt over in totaal 6 spanten waarvan vanavond deel drie gehesen gaat worden. Het totale tonnage staal dat Oostingh Staalbouw voor dit project heeft geleverd is 220 ton (inclusief de portalen).

Oostingh Staalbouw

Oostingh Staalbouw is bekend door prestigieuze projecten zoals onder andere het hoofdkantoor van de ING langs de A10 in Amsterdam, de Jaarbeurs in Utrecht en het Gelredome in Arnhem.