Unisign was dit keer namelijk gastheer voor de verspaners, docenten en leveranciers die zich hadden aangemeld voor de najaarsbijeenkomst van het Verspanersforum. De Nederlandse machinebouwer trekt steeds meer klanten van buiten Europa, aldus Henk Nijssen, area sales manager. Het aandeel van de omzet dat buiten Europe wordt geboekt, groeit richting de 25 procent. “We doen namelijk steeds meer zaken buiten Europa, onder andere in Azië.” Tijdens de rondleiding door de fabriek vond bijvoorbeeld de afname plaats van een bewerkingscentrum voor voorassen, bedoeld voor een Chinese fabrikant. De trend bij het merendeel van de klanten is duidelijk nog meer inzetten op compleet bewerken, aldus Henk Nijssen. ‘Met name moeilijk op te spannen onderdelen willen ze slechts een keer opspannen om tijd en nauwkeurigheid te winnen.’
De Unicom 7000 die momenteel in aanbouw is, met een 3-voudige palletwisselaar, komt tussen de bestaande versies 6000 en 8000 in. De uitvoering zoals die wordt gebouwd, illustreert vraag naar machines om doorlooptijd te reduceren en hogere nauwkeurigheden. Aan de zijde van de palletwisselaar wordt namelijk een meetunit geplaatst. Hier vindt een exacte meting van de opspanning plaats. Deze gegevens worden teruggekoppeld naar de besturing zodat in de bewerking automatisch gecompenseerd wordt voor eventuele afwijkingen aan het werkstuk – veelal gietdelen voor de olie en gasindustrie – en eventuele opspanafwijkingen.
De rol van de software wordt dus belangrijker, iets dat ook Daniel Kofman van Siemens in zijn inleiding op de bijeenkomst benadrukte. ‘De grote vraag naar efficiency en productiviteit zorgt ervoor dat machines en systemen meer met elkaar moeten gaan communiceren. Data-uitwisseling wordt belangrijker in Industrie 4.0.’ Daarnaast ziet hij multitasking in de werktuigmachines verder toenemen, iets waar Unisign al jarenlang op inzet. Zo zijn er klanten die de Unicom-machines niet alleen inzetten voor boor, frees- en draaibewerkingen maar de werkstukken ook slijpen op de machine.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…