Urgenda is mede-initiatiefnemer en ziet toe op de duurzaamheidsaspecten van de bouw. Verder is de oplevering in mei 2010 een voorbode van het Urgenda Icoonproject om binnen 15 jaar een drijvende stad te realiseren waarin circa tienduizend mensen kunnen wonen.
Het drijvend paviljoen bestaat uit drie aan elkaar geschakelde bollen, waarvan de grootste een diameter heeft van 24 meter en een hoogte van 12 meter. Het vloeroppervlak is 46 bij 24 meter. De eerste 5 jaar zal het futuristische paviljoen in de Rijnhaven zijn aangemeerd en dienst doen als expositie- en ontvangstruimte.
Het drijvend paviljoen moet niet alleen een voorbeeld zijn voor het bouwen op water, maar ook van duurzaam bouwen. Urgenda zit in het bouwteam en ziet toe op duurzaamheidsaspecten als de gebruikte materialen, de flexibiliteit en de inrichting.
Het paviljoen wordt verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Er zijn verschillende klimaatzones, zodat de energie alleen gebruikt wordt waar die op dat moment nodig is. Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z’n eigen behoefte voorzien. Bijzonder is ook het folie waarmee de koepels bekleed worden. Het zogenaamde ETFE-folie is ongeveer honderd keer lichter dan glas en daardoor zeer geschikt voor drijvende gebouwen.
Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten. Het wordt gebouwd door Dura Vermeer. De productie van het drijfsysteem begint deze maand.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…