Actueel

UT en Nederlandse Defensie Academie breiden onderzoek naar slim onderhoud uit

Met behulp van data de beste momenten voorspellen om installaties en machines te onderhouden, dat is ‘Smart Maintenance’. Met smart maintenance kun je onderhoudskosten drastisch verlagen en systemen betrouwbaarder maken. In verschillende onderzoeksprojecten gaan de Universiteit Twente en de Nederlandse Defensie Academie hun gezamenlijk onderzoek naar smart maintenance fors uitbreiden.

Tags:

Prof. dr. ir. Tiedo Tinga, hoogleraar bij zowel de UT als de Nederlandse Defensie Academie vertelt: ‘We doen al langer onderzoek op dit onderwerp, met toepassing in windturbines, spoor en maakindustrie. De focus in de nieuwe projecten ligt met name op de maritieme sector, zowel op onderhoud bij de marine, als ook bij de civiele scheepvaart.’ Door nieuwe methoden te ontwikkelen om data om te zetten naar bruikbare informatie, moet het mogelijk worden toekomstig falen van schepen te voorspellen. De bedoeling is dat veel van de dataverwerving geautomatiseerd wordt.

Complexe situatie

Schepen zijn complexe systemen. Aangezien er zoveel verschillende onderdelen en deelsystemen kapot kunnen gaan, is het moeilijk om daar goede voorspellingen over te doen. Onderhoudsvoorspellingen voor een hele vloot zijn al helemaal complex. Vaak gebeuren die onderhoudskeuzes nog aan de hand van ervaring of simpelweg op vaste intervallen. Door variabel gebruik, wisselende situaties en degradatie van systemen in wiskundige modellen te vangen wordt hier meer grip op gekregen. Vervolgens worden deze modellen gecombineerd met kunstmatige intelligentie en betere IT systemen voor het verzamelen en delen van data. Daarmee kan de sector voortaan de onderhoudsplanning van hun vloten baseren op data in plaats van op ervaring of gevoel.

Corrosieschade

In één van de onderzoeksprojecten gaan de onderzoekers kijken naar een van de grootste kostenbepalende factoren, corrosie. Met elektrochemische metingen moet het mogelijk worden om de mate van corrosieschade van de scheepsromp te bewaken en uiteindelijk ook te voorspellen. Verschillende coatings verouderen met verschillende snelheid, wat het op dit moment nog bemoeilijkt om accurate voorspellingen te doen.

Nieuwe machines

Beide partijen gaan ook onderzoek doen naar nieuwe installaties waarvan nog weinig bekend is over de onderhoudscycli. Zo staat in één van de onderzoeksprojecten een nieuwe duurzame voortstuwingstechniek voor schepen centraal: AmmoniaDrive. Hierbij wordt ammoniak als energiebron gebruikt en via brandstofcellen omgezet in elektriciteit. Van een dergelijk nieuw systeem is nog niet bekend hoe lang deze meegaat en op welke manieren het systeem allemaal kapot kan gaan.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

45 minuten ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

5 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

5 uur ago