UT-studente Elena Findeisen heeft een opblaasbare vluchtelingentent met zonnepanelen ontwikkeld. Findeisen ontwierp de tent tijdens haar masteropdracht van haar studie Industrieel Ontwerpen. De tent heeft ledverlichting, mogelijkheden om apparatuur op te laden en in de toekomst kunnen de zonnepanelen zelfs medische apparatuur van energie voorzien.
“Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe technologieën en de toepassing daarvan een grote bijdrage kunnen leveren aan onze kwaliteit van leven, dat geldt ook bij de vluchtelingencrisis”, vertelt Findeisen. “Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”
Opblazen in tien minuten
Findeisen voerde haar masteropdracht uit bij het bedrijf HyET Solar. Ze deed daar onderzoek naar de toepassing van zonnepanelen van het type ‘amorf-silicium’, die extreem dun, licht en flexibel zijn. In conceptenbureau O&H Concepts uit Hengelo vond ze een partner die de tent ontwierp en produceerde.
Findeisen richtte zich op de dakconstructie en toepassing van de zonnepanelen. De opblaasbare vluchtelingentent (6 x 4 meter) heeft acht zonnepanelen met een totale oppervlakte van 7 m² op het dak. De tent is in zo’n tien minuten volledig op te blazen, is op te delen in compartimenten en biedt plaats aan maximaal 16 personen. De tent bevat geen metalen onderdelen.
Findeisen: “Ook veel andere bedrijven en organisaties hebben interesse getoond in mijn werk. Dat is erg positief. Het zou geweldig zijn om met zijn allen de tenten in productie te nemen en zo iets te betekenen voor vluchtelingen.”
Elena Findeisen (25) volgde de specialisatie Sustainable Product Development van de masteropleiding Industrial Design Engineering. Haar begeleider is prof. Angele Reinders, hoogleraar Energy Efficient Design bij de faculteit CTW van de Universiteit Twente.