De Kunststoffenbeurs is uitgegroeid tot hét trefpunt van bedrijven en organisaties actief in de kunststofmarkt. Op 24 en 25 september ademt het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven kunststof. 275 exposanten uit met name Nederland, België en Duitsland informeren bezoekers over de laatste ontwikkelingen. Onder andere design bureaus, productontwikkelaars, grondstofleveranciers, spuitgiet- en extrusiebedrijven, vacuümvormers, gereedschapsmakers, machineleveranciers, softwareleveranciers en rapid-prototypers geven acte de présence. Kortom; een vakbeurs van en voor de gehele keten.
Daarnaast telt het congresprogramma vier keynote tracks, die elk het centrale thema vanuit een andere invalshoek benaderen. Daarnaast verzorgen de exposanten veertig presentaties over uiteenlopende onderwerpen als materialen, design, producten en processen.
Het thema van deze zestiende editie is ‘Van metaal naar kunststof’. De trend om metaal te vervangen door kunststof is al enige tijd aan de gang. Kunststof biedt dan ook voor veel toepassingen grote voordelen boven het gebruik van metaal. Deze voordelen zijn onder andere designvrijheid, eenvoudig te verwerken, geen nabewerking, lage soortelijke massa, lage kostprijs, corrosiebestendig, temperatuurbestendig, veel kleuren, recyclebaar, veel eigenschappen toe te voegen en een isolerende werking. De ontwikkelingen hierin zijn dan ook legio.
De trend om in uiteenlopende producten metaal te vervangen door kunststof speelt al vele jaren. Ontwerpers en fabrikanten denken de belangrijkste argumenten (gewichtsbesparing, kostenreductie, duurzaamheid) wel te kennen, maar de continue stroom aan nieuwe ontwikkelingen maakt de keuze tussen kunststof en metaal tot een uiterst dynamische afweging, zo denkt organisator Mikrocentrum van Kunststoffen 2014 alvast vooruit. Die afweging kan steeds vaker in het voordeel van kunststof uitvallen. Innovatie zorgt immers steeds voor nieuwe kunststoffen of bestaande materialen met verbeterde eigenschappen, die weer beter kunnen concurreren tegen metaal.
Hans Houdijk, manager van Kunststoffen 2014, ziet in het zogenaamde omdenken de weg naar nieuwe toepassingsmogelijkheden in kunststof. ‘De kunst is om ontwikkelingen vanuit andere branches te vertalen naar uw eigen ontwerpen. Denk aan bestaande metalen constructies omzetten naar kunststofoplossingen. Een mooi voorbeeld hiervan is een kogelafsluiter. Hoewel bijna geheel van kunststof, was de metalen kogel moeilijk te spuitgieten. Door de vorm te veranderen (van kogel naar kegel) werd er toch een kunststof product gecreëerd. Dit vergde enig omdenken, maar realiseerde direct besparingen op gewicht en C02-uitstoot. Het congres en de beursvloer staan bol van dit soort inventieve toepassingen.’
Alle redenen dus om een overstap van metaal naar kunststof te overwegen, maar daadwerkelijk die stap zetten is vaak nog een ander verhaal. Het roept natuurlijk tal van vragen op, over eigenschappen, ontwerp, productie en toepassing. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de eisen? Welke mogelijkheden zijn er? En waar ligt de grens? Dit zijn met name de onderwerpen die tijdens het congres en op de vakbeurs aan de orde komen. Kunststoffen 2014 probeert op die vragen antwoorden te geven.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…