Wie nog een plekje op de komende wire in Düsseldorf zoekt is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat met een standje van 16 m2 nog wel een kans maakt. Het slechte nieuws is dat dit begin februari het geval was. Ook voor de Tube die gelijktijdig wordt gehouden is het zo’n beetje hetzelfde verhaal. Voor de bezoeker is het alleen maar goed nieuws. Weet je zeker dat je voor alles over de productie en verwerking van draad, kabel en buis begin april in Düsseldorf moet zijn.
Nog even voor de cijferfetisjisten. De wire trok in 2014 38.050 bezoekers. 66 procent van hen kwam van buiten Duitsland met India, Italië en de VS als top3 ‘leveranciers’. De Tube moest het doen met 33.668 bezoekers. Het internationale karakter van de beurs wordt ook hier weer onderstreept door het aantal bezoekers van over de Duitse landsgrenzen: 56 procent – met Nederland, Italië en Frankrijk in de top3. En let wel op – in Duitsland worden bezoekers niet dubbel geteld omdat ze toevallig beide beurzen bezoeken. Iets dat 30 procent van zowel de wire-als Tube-bezoeker wel doet. Voor beide beurzen geldt dat de organisatie ziet dat groei vooral uit de branche zelf komt. Aan de scoop van de beurzen wordt niet getornd.
Aan het belang van de evenementen doet dat geen afbreuk want de fabrikanten zien Tube en wire toch als dé internationale evenementen om hun noviteiten te introduceren. Niettemin zijn er ook subtiele verschillen tussen beide evenementen. Zo vertelt Kehrer dat vooral de wire-exposanten steeds vaker hun machines voor de draad- en kabelproductie en -verwerking werkend aan de bezoeker willen laten zien. Dat is volgens de ‘beursbaas’ ook een duidelijk onderscheid met andere beurzen op dit terrein. Dat geldt zelfs in vergelijking met de edities van de wire in bijvoorbeeld Rusland, China, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.
Op Tube staan de producenten van grondstoffen, buizen en toebehoren. Bovendien worden ook de machines voor de productie van buizen, gereedschappen voor productietechnologieën en hulpmiddelen. Bij de Tube geldt meer dan op de wire, dat de exposanten ook hun eindproducten laten te zien. Als ‘bijproduct’ neemt een bedrijf als Salzgitter en ArcelorMittal zelfs vlakproducten mee, maar dat wordt door de organisatie geaccepteerd.
Een grote doelgroep van Tube is de olie- en pijplijnindustrie. ‘Je zou verwachten dat door de zwakke olieprijs de belangstelling van deze groep afneemt, maar dat is dus niet het geval’, zegt Kehrer.
Wel kampt de Tube een beetje met een omgekeerd luxeprobleem zoals Kehrer het noemt. De Tube weet zich eigenlijk niet te manifesteren als toonaangevend op de kunststofbuizenmarkt ondanks het Plastic Tube Forum dat ook dit jaar weer wordt gehouden. En ondanks dat het aandeel kunststof buis toenetmt, komen de producenten ervan niet naar de Tube. Die exposanten geven de voorkeur aan bijvoorbeeld de K – ook dit jaar weer in Düsseldorf. ‘Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk, want op de Tube zou helemaal geen plaats zijn als ze allemaal zouden komen.’
Aan de Tube nemen ruim dertig Nederlandse exposanten deel. Op de wire geven rond de twintig vaderlandse ondernemingen acte de présence.
De behoefte aan bandbreedte en snelheid zal voorlopig wel niet verminderen. De Duitse regering wil bijvoorbeeld 10 miljard euro per jaar investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk. Een fabrikant als DSM Desotech lijkt de wind daarom toch vooral in de rug te hebben. Een interessante dubbelslag kan het bedrijf ook maken op bijvoorbeeld de prototypingmarkt. Abel liet een geprinte matrijs zien die weer kan worden gebruikt om kleine (proef)series te spuitgieten. Bij voorkeur uit een van DSM’s Engineering Plastics.
De buitendiameter van een glasvezel bedraagt 250 micron. Maar het optische signaal wordt getransporteerd door de ‘kern’ met een diameter van 8 micron. De coating is onontbeerlijk voor het optimaal functioneren van de vezel. Glas is wel een sterk materiaal maar bijvoorbeeld gevoelig voor vocht. En een optische glasvezelkabel moet ook onder de grond toch wel een jaar of dertig meegaan. De coating zorgt ook voor de nodige elasticiteit. Geen onbelangrijk gegeven omdat te sterke buiging van de vezel het signaaltransport belemmert. Krachten op de vezel worden weggeleid via de coating, die overigens uit een binnen- en buiencoating bestaat Dit is noodzakelijk om eisen als elasticiteit en sterkte adequaat te kunnen combineren. In Hoek van Holland worden de harsen – voor de glasvezelcoatings gaat het om een dertigtal varianten – in een goed geoutilleerd laboratorium daarom ook voortdurend op hun samenstelling en functionaliteit gecontroleerd.
Voor Abel is deelname aan de wire een uitgemaakte zaak – zeker nu in Europa nauwelijks meer fabrikanten van galsvezelkabel te vinden zijn maar zich vooral in India en China bevinden. ‘De wire is een internationale ‘meeting place’. We staan er als DSM met Functional Materials. Maar ik heb ook de collega’s van Dyneema en Engineering Plastics uitgenodigd’, aldus Abel. Zelfs als je geen nieuwe producten introduceert is de wire de plaats om op de hoogte te blijven van de laatste trends, weet Abel. Een daarvan is het gebruik van LEDs als vervanger van UV-lampen. De golflengte van de LEDs is heel geschikt voor het uitharden van de stereolithografieharsen. Maar het levert volgens Abel ook weer de nodige uitdagingen op: bij het coaten van de optische glasvezel heeft de coating in de trektoren maar een veertigste seconde om uit te harden. Abel: ‘Hier staan ook de ‘incumbent equipment’-jongens die bij ons materiaal voor hun demo’s komen halen. Je kan in een week de belangrijkste klanten ontmoeten. Dat is ook voor onze klanten interessant. Zo ontstaan allerlei dwarsverbanden.’
Als ‘wire-veteraan’ heeft Abel ‘Düsseldorf ‘ flink zien veranderen. Dat geldt zowel voor de het beursterrein als de stands, benadrukt Abel. Dan staat Abel voor de volgende editie van de wire in 2018 wel wat te wachten. Direct na de Interpack in mei 2017 gaan Hal 1 en 2 tegen de vlakte, vertelt Kehrer. De nieuwbouw die hiervoor in de plaats komt wordt wel groter. Ook de congresfaciliteiten worden aanzienlijk verbeterd. Vervelende bijkomstigheid – voor Kehrer en Abel – is dat in 2018 de werkzaamheden niet voor de Tube en wire zijn afgerond.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…