Categories: Actueel

Vakbond CNV: ‘Haal de doorstart uit de achterkamer’

Komt er een doorstart: ja of nee? Die vraag houdt bij een dreigend faillissement veel mensen bezig. In de media wordt daarover – bijvoorbeeld bij de ondergang van warenhuisketen V&D – druk gespeculeerd. 

Maar dit proces vindt te vaak achter gesloten deuren plaats. Er is bij een doorstart geen openbare verkoop en soms is de doorstartende ondernemer dezelfde als de oorspronkelijke ondernemer. De doorstart draagt daarmee niet bij aan het vertrouwen dat hier de beste deal is bereikt. Na een doorstart zijn het vooral – maar niet alleen – werknemers die aan het kortste eind trekken en vaak voelen partijen zich achteraf bedrogen.

Commissie bij Doorstart

De introductie van een zogenoemde Commissie bij Doorstart kan dat veranderen. Met deze commissie kan een onderneming na een faillissement op een snelle manier verder in een doorstart waarbij de belangen van alle partijen wel in beeld blijven. De commissie kan bestaan uit experts van de sociale partners, onafhankelijke juristen en accountants met een bijzondere kennis van waarderingen. Zij geven advies over het plan van doorstart vanuit verschillende achtergronden.

Verschillende belangen

De voordelen? Allereerst kan de rechter-commissaris met het advies van de Commissie bij Doorstart op zak een beter oordeel geven over een doorstart. Op dit moment moet de rechter-commissaris volledig af gaan op het oordeel van een curator. Met een commissie kan de rechter-commissaris ook rekening houden met de belangen van werknemers, verhuurders en handelscrediteuren. De commissie waarborgt zo dat de belangen van deze partijen meewegen in de doorstart. 

Misbruik

Een tweede voordeel is dat een Commissie bij Doorstart bijdraagt aan een gelijk speelveld. De commissie kijkt of er geen misbruik wordt gemaakt van de doorstart, bijvoorbeeld om op een goedkope manier personeel te kunnen ontslaan. Ook toetst de commissie of er niet een andere overnamepartij met een beter bod is. De commissie zorgt er zo voor dat een doorstart eerlijk is ten opzichte van concurrerende ondernemingen.

Snel een advies

Een Commissie bij Doorstart moet de snelheid van een doorstart niet remmen. Daarom moet er binnen 48 uur na aanlevering van de documentatie een advies zijn. De kosten voor de commissie zijn net als de andere kosten bij een doorstart voor rekening van de overnemende partij. De commissie streeft daarbij naar een eensluidend advies over de gekozen doorstart, maar er is ook ruimte om een alternatief – bijvoorbeeld een andere overnamepartij – naar voren te schuiven.

Helderheid

Een Commissie bij Doorstart kan in de toekomst bijdragen aan een oplossing waarin ondanks de hectiek alle belangen worden meegewogen. Bovendien zorgt de commissie voor helderheid achteraf. Want of de doorstart er uiteindelijk komt of niet: helderheid heeft bij iedere uitkomst de voorkeur.

Maurice Limmen, CNV Voorzitter

De redactie

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

15 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

15 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

16 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

17 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

19 uur ago