Bij aanvang van de onderhandelingen voor een nieuwe cao schetste FME-voorzitter en hoofd van de werkgeversonderhandelingsdelegatie Ineke Dezentjé Hamming een beeld van de technologische industrie. Dezentjé gaf verder aan dat als we werkgelegenheid en welvaart in ons land willen behouden, de concurrentiepositie van de bedrijven niet verzwakt mag worden. Daarom zette FME in op meer technici, interne flexibiliteit en duurzaam inzetbare medewerkers. Na de vierde dag van onderhandelingen constateert de werkgeversdelegatie dat dit beeld helaas niet gedeeld wordt door FNV Bondgenoten.
Na de verkenning van het Sociaal akkoord en het Techniekpact hebben werkgevers de bereidheid getoond om tot een akkoord over de nieuwe cao te komen. Zij hebben aan het einde van deze onderhandelingsdag een voorstel gedaan: bij een looptijd van 18 maanden (tot 1 januari 2015) een eenmalige uitkering in december 2013 van 0,5 procent en structurele loonsverhogingen van in totaal 1,5 procent in 2014. De eenmalige uitkering moet de werkgever desgewenst kunnen omzetten in een vrije dag. Van de structurele verhogingen kan de werkgever in overleg met vakbonden afwijken. Om hier verder over te spreken, heeft FME de vakbonden uitgenodigd voor een vijfde onderhandelingsdag. Per 1 januari 2013 zijn de salarissen verhoogd met 1 procent.
De werknemers in de grootmetaal willen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent om de inflatie te compenseren, dat de lage jeugdlonen worden afgeschaft, een betere naleving van cao-afspraken flexarbeid: Gelijk werk? Gelijk loon! en de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek. Brocken: ‘Daarmee trek je ook jongeren aan, met een aantrekkelijk pakket aan arbeidsvoorwaarden.’
Het is niet duidelijk hoe het vervolg van de onderhandelingen zal zijn. Dezentjé: ‘Ik ben teleurgesteld in de opstelling van FNV Bondgenoten. Ik bespeur geen begrip bij vakbonden voor de nieuwe economische realiteit. Wij hebben serieuze voorstellen gedaan. FNV Bondgenoten heeft nog vrijwel niets laten zien, terwijl ook werknemers gebaat zijn bij een nieuwe CAO.’ FME zal zich beraden op de ontstane situatie en het vervolg van de onderhandelingen.
Onder de cao Metalektro (grootmetaal) vallen ongeveer 150.000 werknemers. De FME-CWM is de werkgeversorganisatie in de Metalektro. Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…