Tijdens de NIL Verbindingsweek liet de lasrobotspecialist al een voorproefje zien. Dochteronderneming ADK Techniek heeft een halfautomaat ontwikkeld die adaptief last. Met de Arc-Eye lasercamera wordt de lasnaad gevolgd. Dat is op zich niks bijzonders. Wat wel uniek is, is dat de snelheid waarmee de lasdraad wordt toegevoerd aangepast wordt aan de breedte van de lasnaad. Ook de rotatiesnelheid van de halfautomaat wordt door de besturing aangepast aan de lasnaad. Bij dit proces is de positie van de toorts in het X-Y-vlak echter altijd constant, dat maakt het realiseren van dit adaptief proces gemakkelijker dan bij een robotlascel. Tot nog toe gaat het adaptief lassen bij andere systemen niet verder dan dat de lastoorts een pendelbeweging gaat maken.
Het pendelen is voor adaptief robotlassen niet voldoende, maakte een medewerker van ADK Techniek tijdens de NIL Verbindingsweek duidelijk. De koppeling tussen het lasnaaddetectiesysteem, de stroombron en de controller van de robot zijn hiervoor onmisbaar. Momenteel wordt de software die hiervoor nodig is ontwikkeld door Valk Welding en ADK Techniek. Het systeem past straks automatisch de lasparameters, toortspositie en snelheden aan op basis van de beelden die met Arc-Eye worden gedetecteerd. De lasrobot gaat dan bijvoorbeeld automatisch corrigeren als er tijdens het lassen krimp van het materiaal optreedt. Of als een lasnaad niet overal de gelijke breedte of positie heeft. Bij Valk Welding ziet men de eerste toepassingen vooral in het lassen van dikker materiaal. In een aantal gevallen zullen ook de eisen aan de lasmal minder hoog zijn.
De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal…
De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in september 3,3 procent lager dan in…
Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…
Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…
Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…
Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…