Vallen van hoogte meest voorkomende ongeval op bouwplaatsen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Eén derde van de ongevallen op bouwplaatsen is het gevolg van vallen van hoogte. Dit was een belangrijke conclusie uit het controlewerk van de inspectiedienst SZW in de bouw. Deze conclusie kwam aan de orde tijdens de SZW-themadag bouw op 11 december 2014 voor werkgevers, werknemers en arboprofessionals.

Het blijkt dat er vaak geen maatregelen worden genomen of in ieder geval onvoldoende bij werken op hoogte. Niet alleen onjuist opgestelde steigers en ladders en het niet of verkeerd gebruiken van valbeveiligingssystemen zijn de oorzaak van de vele ongevallen. Volgens onderzoek van Inspectie SZW leidt ook het gebruik van verkeerd materiaal tot de nodige ongelukken. En niet te vergeten nonchalance en zelfs onwil. Vaak zijn bij valbeveiliging de lijnen te lang of de gordels niet juist vastgegespt. Steigers worden vaak onvolledig gemonteerd. Leuningen en kantplanken ontbreken. Ook kunnen rolsteigers instabiel zijn door het verkeerd plaatsen van diagonalen en stabilisatoren.

Boete of stillegging

Het beste werkt het om mensen mondeling aan te spreken op onveilig gedrag, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Arbouw. En dat doet Inspectie SZW dan ook, al dan niet gepaard gaand met een boete (200 keer in 2014) of met stillegging van het werk (550 keer in 2014).

“Mij kan niets gebeuren”

Vaak hebben werkgevers de risico’s onvoldoende geïnventariseerd. Maar ook denken de werknemers vaak: “Mij kan niets gebeuren”, vanuit de ervaring dat het steeds goed gaat. Als een bedrijf dit gedrag niet corrigeert, onvoldoende instructie geeft en niet voldoende toezicht houdt, vergroot dit de kans op ongevallen aanzienlijk, aldus Inspectie SZW.

Scherpe concurrentie bevordert veilig werken niet

De werkgevers en werknemers zijn wel van goede wil, althans dat was aan de reacties uit de zaal te horen. De zwarte piet ging naar architecten en opdrachtgevers. Zij houden bij begroten en aanbesteden geen rekening met het feit dat beveiligende maatregelen vaak extra kosten met zich meebrengen en bieden geen financiële ruimte om echt veilig te werken. De goedkoopste krijgt de order. Wie kan voor een all-in montageprijs van zonnepanelen van minder dan € 1000 het huis netjes in de steigers zetten? Gevolg: ook in 2014 meerdere dodelijke ongevallen.

Invloed SZW beperkt

Carin Benders, landelijk projectleider Inspectie SZW, erkent dat haar mogelijkheden om hier iets aan te doen beperkt zijn. “Wij kunnen alleen handhaven aan de uitvoeringskant.” Wel gaf ze aan haar invloed aan te wenden om te komen tot veiligheidsbepalingen bij grote tenders voor bijvoorbeeld schilderwerk en zonnepanelen.

Lees verder op https://www.liftinstituut.nl/liftinstituut/actueel/landelijke-szw-themadag-bouw-pas-op-voor-schijnveiligheid-bij-werken-op-hoogte