Het werven van gekwalificeerd personeel is een steeds grotere uitdaging binnen de maakindustrie. Ubroek (tegenwoordig vallend onder Dumaco Group, als Dumaco Venlo) kiest daarom voor het interne opleiden van leerlingen en zij-instromers en heeft speciaal hiervoor een nieuwe freesbank aangeschaft: de Kunzmann WF 410MC. Deze machine stelt leerlingen in staat om kleine producten te vervaardigen en zo praktijkervaring op te doen.
Lars Smedts is een perfect voorbeeld van hoe Ubroek (Dumaco Venlo) deze strategie in de praktijk brengt. Smedts maakte de overstap van de horeca naar de techniek, een keuze ingegeven door de wens om werk en privé beter te kunnen combineren.
Onder begeleiding van John Theelen, hoofd productie en al sinds 1988 werkzaam op deze locatie, leert Smedts nu de basisprincipes van frezen. Hij deelt enthousiast: ‘Het is geweldig om te werken met een ervaren collega die mij stap voor stap het vak leert. Elke dag leer ik iets nieuws!’
Smedts begon met taken Zijn collega’s merkten al snel dat hij de juiste mentaliteit had voor het werk. ‘De rest kunnen we hem wel leren’, aldus Theelen. Smedts heeft 25 vrijdagen les gehad op het Summa college in Eindhoven om de (theoretische) basis van metaalbewerking eigen te maken. De rest leert hij op locatie achter de Kunzmann onder leiding van Theelen.
Theelen vertelt dat er twijfel was tussen twee machines, maar de keuze uiteindelijk op de Kunzmann viel omdat deze veel in het onderwijs wordt gebruikt. Dankzij de ingebouwde beveiligingen blijft de schade beperkt bij eventuele botsingen. Dat maakt deze freesbank geschikt voor de interne opleiding.
De keuze voor de aanschaf van een nieuwe machine heeft met name te maken met de opdrachten die Dumaco krijgt. De vestiging in Venlo is gespecialiseerd in groot verspaning, waarbij werkstukken tot twintig ton bewerkt worden. Denk aan draaien, frezen, rondslijpen, vlakslijpen, kotteren, draadvonken, meten en ook engineering. Theelen: ‘Normaal gesproken kan een leerling bij seriewerk wat extra stukken maken, waarbij de eerste tien stuks fouten mogen bevatten. Doordat wij grote producten maken is dit veel te duur. Alles moet gelijk goed gaan. De investering in de Kunzmann stelt ons in staat om kleinere producten te produceren, waardoor Lars en toekomstige leerlingen volop kunnen oefenen met programmeren in het instellen van machines.’ Hoewel Smedts momenteel voornamelijk oefenstukken maakt, kan hij af en toe ook een spanmal voor intern gebruik vervaardigen.
Op het moment is Smedts de enige leerling, maar Theelen ontving ook al een interne aanmelding van een bankwerker die graag verder wil groeien. Hij geeft aan dat er nog ruimte is voor meer zij-instromers en leerlingen die pas klaar zijn met hun opleiding. Omdat begeleiding met name in de beginfase erg intensief is, ziet Theelen ruimte voor twee leerlingen tegelijkertijd.
‘Het traject is het name in de eerste weken erg intensief, de begeleiding is bijna één op één. Na een week of twee bouwt dit af. Nu na een week of acht is er nog zo’n uur per dag nodig aan begeleiding’, vertelt Theelen. In totaal verwacht hij dat het traject ongeveer een jaar in beslag neemt, voordat Smedts kan doorstromen naar een grotere machine. ‘Bij CNC-frezen moet je voordat je überhaupt beweging in de machine krijgt al een heleboel handelingen verrichten, daarom is intensieve begeleiding een must.’
Theelen merkt op dat het vinden van nieuwe medewerkers tegenwoordig anders verloopt dan vroeger. Waar eerder een advertentie in de krant afdoende was is dat nu niet meer genoeg. Er komen weinig zelfstandige sollicitaties binnen, veel gaat via uitzendbureaus en LinkedIn. De interne opleiding is een mooie manier om een andere doelgroep aan te boren. Theelen geeft aan dat er veel extern wordt geprogrammeerd middels een CAD/CAM-pakket. Dit levert niet alleen tijdswinst op, maar maakt ook dat het niveau van de man aan de machine minder hoog hoeft te zijn. ‘Hij of zij hoeft net iets minder te weten dan vroeger. Maar uiteraard moeten ze nog steeds wel weten waar ze mee bezig zijn. De route is uitgestippeld, maar je moet zelf opletten en in kunnen grijpen wanneer iets niet goed gaat’, aldus Theelen. Waar vroeger de nadruk lag op technische kennis, draait het nu meer om het beheren van het proces en deze onder controle houden. Dat biedt weer mogelijkheden voor een bredere groep aan potentiële medewerkers, die via de interne opleiding bij Dumaco kunnen instromen. Wat hopelijk kan bijdragen aan het verminderen van de schrijnende tekorten in de technische sector.
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…