Vanuit de metaal in 3D-printen

Veldhoven Kees Koese was een van de nieuwkomers op vakbeurs RapidPro van eind februari. De engineer die zijn hele leven met metaalmachines bezig is geweest, heeft nu een grote deltaprinter gebouwd, de Opiliones, waarmee hij producten tot 775 mm hoog (500 mm rond) 3D kan printen.

Kees Koese heeft zijn hele leven in de metaalbewerking gewerkt. ‘De 3D-printer heb ik eigenlijk als hobby ontwikkeld, maar ondertussen zijn er al enkele verkocht en nu gaan we hiermee verder’, zegt de ondernemer uit Winterswijk. Bijzonder is onder meer dat hij grote producten kan printen. Dat is het voordeel van het type deltaprinter, waarvoor hij gekozen heeft. ‘Het buizenframe van gegalvaniseerd staal is eigenlijk overgedimensioneerd, wat we echter bewust doen voor meer stabiliteit en zodat we in de toekomst nog hoger kunnen gaan’, legt hij uit.

Bijzondere opbouw

Een bijzondere oplossing heeft hij gevonden voor de bevestiging van de printunit aan de parallellogram constructie. Aan het einde van de stangen zit een kogelscharnier dat precies in een uitholling in het kunststof deel van de printkop vallen. Aan de onderkant daarvan zitten sterke magneten, die het geheel op zijn plek houden. ‘Dat voorkomt slijtage en de opbouw van de printer is heel eenvoudig. Je hoeft maar gewoon de magneten vast te klikken.’

Voor de aandrijving in de verticale richting gebruikt hij met staaldraad versterkte PU-banden, die ook na lang gebruik hun nauwkeurigheid behouden. Hij gebruikt voor de printer geen standaard bowden extruder, maar een lichtgewicht extruder die beter past bij de snelle en nauwkeurige bewegingen van de parallellogram constructie. Hij kan printen met laagdiktes van 0,05 tot 0,25 mm, gebruikmakend van PLA filament. Momenteel werkt Kees Koese aan een nieuwe extruder voor de 3D-printer die het printen met een factor 3 moet versnellen. 

www.opiliones.nl