De VDL Groep is een van de elf deelnemers aan het Nevat-collectief op de Hannover Messe. Voor het eerst zal VDL Fibertech Industries, de nieuwste loot aan de VDL Groep stam, zich presenteren op deze wereldbeurs.
Vraag en Aanbod sprak aan de vooravond van deze wereldbeurs met salesmanager Jan Mollen van de VDL Groep en Michiel Wassink, directeur van VDL Fibertech Industries in Best.
De VDL Groep is een conglomeraat van tachtig werkmaatschappijen verspreid over zestien landen met ruim 7.200 medewerkers. Zo’n groot concern en toch deelnemen in een collectief, vroegen we ons af. Mollen: ‘Toen we nog ‘klein’ waren, nu zo’n achttien jaar geleden, deden we ook al mee in het Nevat-collectief. Een keer in al die jaren hebben we als individueel bedrijf deelgenomen aan de Hannover Messe. Dat is slecht bevallen, zodat we sinds die tijd weer binnen het Nevat-collectief deelnemen .’
Het centrale thema van het collectief is ‘Holland: Qualität mit Schwung’. De VDL Groep staat in hal 4, stand D33 waar ze meerdere producten van de VDL Groep presenteren. Speerpunten zijn complete mechatronische modules, complexe lassamenstellingen en freeswerk met als eye catchers de verpakkingsmachine UVA-Butler 4 van VDL-dochter PMB-UVA International en de soepmachine, die de groep produceert voor Honig. ‘Niet zomaar een soepmachine, nee een machine met ballen’, zegt Mollen. Natuurlijk zullen voor het eerst de activiteiten van VDL Fibertech Industries worden gepresenteerd.
Systeemleverancier
Na een periode van anderhalf jaar aftasten heeft de VDL Groep per 1 januari 2011 het bedrijf Liquid Resin Systems van Philips Healthcare overgenomen. Deze onderneming met veertig mensen en een omzet van ongeveer 7 miljoen euro gaat in Best verder onder de naam VDL Fibertech Industries . Het bedrijf is sterk in de productie van met carbon en glasvezel versterkte kunststoffen, ook wel composieten genoemd. Onder Philips maakten ze hoofdzakelijk patiëntentafelbladen voor Philips röntgen- en MRI-scanapparatuur.
Voor de VDL Groep betekent deze overname een verbreding van de kennis en kunde. ‘Met ons bedrijf kunnen we samen met de andere VDL-bedrijven ons meer richten op de health care industrie’, zegt Mollen.
Wassink voegt daaraan toe: ‘VDL wordt steeds interessanter om als systeemleverancier te gaan optreden, omdat we technisch gezien steeds meer te bieden hebben. Naast metaalbewerking, mechatronische systemen en modulebouw, kunststofverwerking en oppervlaktebehandeling nu dus ook composieten.’
Composieten in machinebouw
Naast de productie van de zogeheten ‘tabletops’ hield de Philips afdeling zich incidenteel bezig met machinebouw. ‘Een goed voorbeeld van de mogelijkheden van composieten is een pick-and-place unit die we hebben gemaakt voor de semiconductorindustrie. De oude aluminium uitvoering van deze unit haalde hooguit elfduizend bewegingen (lees bewerkingen) per uur. We hebben daar een nieuw ontwerp van gemaakt van carbonvezel. Door de betere eigenschappen van dit composietmateriaal (lager gewicht, hogere sterkte) haalt deze nieuwe pick-and-place unit zo’n 25 duizend bewerkingen per uur. Tel uit je winst’, aldus Wassink.
Mollen is van mening dat VDL met deze kennis zich nog meer gaat richten op de machinebouw. De VDL manager vertelt dat er al voorzichtig wordt gekeken naar een herontwerp voor de vloerdelen van de VDL-touringcarbussen. ‘Bij een herontwerp van metaal naar composiet gaat het gewicht met sprongen omlaag. Om een idee te geven, bespaar je 1.000 kg op een totaal gewicht van een bus van ongeveer 12.000 kg, dan kan dat al gauw resulteren in een brandstofbesparing van ongeveer 7 procent’, rekent Wassink voor.
De kern van al deze ontwikkelingen binnen de VDL Groep is kostenreductie zodat ze kunnen blijven concurreren met de lagelonenlanden. ‘We zijn benieuwd hoe deze nieuwe ontwikkeling door het Hannover Messe-bezoek zal worden gewaardeerd.’