Ondernemingen kunnen in 2009 hun orderpositie verbeteren wanneer ze meer aandacht schenken aan markten uit buurlanden als Duitsland. Dat zegt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK). ‘Wie zich momenteel zorgen maakt over een daling in het aantal opdrachten, moet erover nadenken of er in het nabije buitenland, zoals Duitsland, nieuwe markten opengelegd kunnen worden’, aldus DNHK-voorlichter Ulla van Dijk.
Nu al heeft de DNHK veel aanvragen ontvangen voor handelsvertegenwoordigers in Duitsland. ‘Hierachter steekt in enkele gevallen de duidelijke wens om gaten in de Nederlandse opdrachtenportfolio op te vangen’, aldus Van Dijk. De stap naar het buurland kan weliswaar niet als oplossing voor iedereen gelden, maar ligt desondanks voor de hand: ‘De Nederlandse prijs-kwaliteitverhouding kan het vaak opnemen tegen de plaatselijke aanbieders en de taal vormt geen onoverkomelijke horde.’
Grootste markt binnen Europese Unie
Duitsland is niet alleen vanwege de nabijheid tot Nederland aantrekkelijk, maar ook omdat het de grootste markt binnen de Europese Unie is. ‘Bedrijven kunnen hun producten aan 82 miljoen consumenten slijten’, weet Van Dijk. Juist voor dienstverleners, handelsondernemingen en vaklieden is Duitsland interessant, aldus de voorlichter. ‘In de dienstverleningssector ontstaan volgend jaar circa vijftigduizend extra arbeidsplaatsen en ook in de bouw is het zakenklimaat stabiel.’ Ondernemingen, die overwegen in het buurland actief te worden, kunnen zich vrijblijvend laten informeren door de Nederlands-Duitse Handelskamer.
Omzetbelasting terugvragen
Wie al zakelijk in het buurland actief is, moet bovendien juist nu op zijn geld letten, benadrukt Van Dijk. ‘Dit houdt ook in om de in Duitsland bij beursbezoeken of zakenreizen betaalde omzetbelasting consequent terug te vragen.’ Omdat van de in het buitenland betaalde belasting vaak 100 procent teruggekregen kan worden, gaat het voor veel ondernemingen om meerdere duizenden euro. Desondanks wordt met de restitutie uit onwetendheid of tijdgebrek vaak nonchalant omgegaan. ‘De DNHK kan de aanvraag bij de Duitse instanties verzorgen en veel ondernemingen op deze manier contant geld besparen’, aldus Van Dijk.