Er zijn maar weinig dingen zo gemeen als geld. Tenminste, dat valt af te leiden uit de probleemstelling die de bankwereld bij plaatwerkspecialist Suplacon in Emmeloord deponeerde. Ontwerp een nieuwe container, de Mini Mulcon, om afgestort muntgeld efficiënt naar de telmachines te transporteren. Een volle container ofwel cassette telt rond 35.000 munten en weegt ongeveer 250 kg. Het moest een corrosiebestendige uitvoering zijn, want onder het mechanisch agressieve gedrag van muntgeld, specie in het vakjargon, zou een poedercoating snel verdwijnen. Bovendien rijden de containers dagelijks door het bankgebouw, dus zo’n gevaarte moet wel knap ogen. De een-na-laatste oplossing, aluminium, is te zacht, dus het is roestvast staal geworden met 4 mm plaat als uitgangsmateriaal. De aanvankelijke eis tot nestbaarheid is vervallen ten gunste van een rechte constructie met geoptimaliseerd nuttig volume en uiteraard ook enige productietechnische efficiëntiewinst.
Suplacon-vertegenwoordiger Griess gaf een openhartige uiteenzetting over de aanpak; gericht op robotlassen is de belangrijkste efficiëntieslag. De Mulcon wordt immers een langlopend serieproduct. Om meteen maar de uitkomst te verraden: het break-even-punt tussen handlassen en robotlassen wordt reeds bij 74 containers bereikt. Het ontwerp zet zoveel mogelijk in op snelle pen/gat- en nokverbindingen. De lasroutine is evenzeer op efficiëntie ontworpen met één stalen lasmal voor gelijktijdige verwerking van twee containers. Veel creativiteit met spreekwoordelijke in- en transpiratie bleek vereist om de robot overal zonder omstelling zijn werk te laten doen. Slimme constructies zoals vaste aanslagnokken, vlakke positionering op drie stelbouten en toepassing van simpele Destaco-klemmen, vergemakkelijken de handling.
Een Mulcon bestaat uit twintig delen, die deels via handmatige subassemblies worden aangevoerd. Het robotlassen zelf vangt aan met de voorplaat, daarna volgen de overige panelen. Voor een serie van vijfhonderd containers bespaart Suplacon al 75 procent ten opzichte van de handlaskosten. Het calculatietraject heeft, zo meldde Griess, tevens belangrijke inzichten opgeleverd over de structurele data-inventarisatie en -analyse ten behoeve van ontwerp en planning. Tot in detail, want de spreker had geen enkele moeite een spervuur van technische en vooral technisch-economische vragen minutieus te beantwoorden. Conclusie: elke cent was meegerekend in de container.
De FDP-bijeenkomst werd afgerond door Frank Ploegman namens het LAC. Hij ging uiteraard niet alleen in op de Mulcon-case, maar ook op het theoretische en praktische kader van laserlassen en behandelde daarbij uitvoerig het beleidsmatige aspect. Met bekende doch nog altijd ogen-openende ondernemersadviezen, die hun duidelijkheid ontlenen aan gepaste overdrijving. We pakken er een drietal uit:
Patrick van Deuren vervulde de technische sandwich-functie van de FDP-bijeenkomst. Hij ging in op moderne vormen en toepassingen CMT-lassen en presenteerde aan het einde van de sessie de nieuwste Fronius-ontwikkelingen. Van Deuren trad op namens Eqin, de nieuwe paraplu waaronder WTT Lasopleidingen, Interlas en 2Rent voortaan door het leven gaan. Na een uiteenzetting over de principes van het cold metal transfer-lasproces behandelde de spreker de ‘advanced’-versie, die wisselstroom in plaats van gelijkstroom toepast. CMT-voordelen, met name voor toepassing op dunne plaat (aluminium, staal, rvs), liggen naast de gering warmte-inbreng in nauwkeurige booglengtebeheersing, onafhankelijk van oppervlaktegesteldheid en lassnelheid. De ‘advanced’-technologie brengt nog dunner plaatmateriaal (vanaf 0,3 mm) binnen bereik en kan grotere spleetvormen overbruggen. Interessant is de verhoogde neersmelt bij gelijkblijvende warmte-inbreng. Bij een beetje ‘mooie plaat’ haalt men snelheden van 70 cm tot meer dan 100 cm per minuut.
Een moderne, populaire toepassing is het zogeheten ‘pinnen’: het lassen van enkelvoudige pinnen of pinstructuren uit toevoegmateriaal op een metalen ondergrond. Dit wordt toegepast op bijvoorbeeld assen of vlakke materialen, ten behoeve van de bevestiging van andere materialen, zoals kunststoffen of voor bevestiging van kunststoffen en keramische materialen door middel van een klinkverbinding.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…