Veilige draaitafel palletwikkelaar van Siat Benelux

Iedereen weet dat palletwikkelaars gevaarlijke apparaten zijn, die afgeschermd moeten worden omdat het volautomatisch werkende systemen betreft. Vooral de wikkelaar met ronddraaiende arm kan een klap uitdelen en pallets op een draaitafel kunnen (te) ver uitsteken of omvallende lading hebben tijdens het draaien. Siat Benelux BV uit Waalwijk claimt als eerste een volkomen veilige draaitafel palletwikkelaar op de markt te brengen.

Siat brengt al ruim dertig jaar palletwikkelsystemen op de markt naast speciale palletwikkelaars voor extreme omstandigheden (volledig uitgevoerd in RVS), dozensluiters voor zeer smalle en lage dozen, geluidarme transportsystemen, dozensluiters voor dozen met overslaande kleppen en een automatische palletomsnoeringsmachine met accu voor PP & PET band. De palletwikkelaar met het certificaat CE Veilige Machine volgens de norm 2006 (prEN 415-6, zie foto) kreeg dit certificaat door de constructie van de machine.

Woordvoerder Hans de Vogel van Siat Benelux: ‘Op het oog lijkt de machine niet af te wijken van de reguliere draaitafel palletwikkelaars maar het is met name de geheel nieuw ontworpen besturing van deze machine, die tot toekenning van het certificaat leidde.’

Verhuren

Conculega EVC Verpakking BV uit Etten-Leur brengt de Rent-a-Wrapper en noemt dat ‘dé’ machinale palletwikkeloplossing. EVC voegt er aan toe: ‘die voor een bepaalde tijd ingezet kan worden zonder restricties”. Men bedoelt te zeggen dat je het apparaat niet hoeft te kopen (de prijzen beginnen meestal bij zo’n 2.500 euro en lopen op tot rond de tien mille) maar dat je hem huurt (least) van EVC die dan volledig zorgdraagt voor machineonderhoud, eventuele storingen én voor de wikkelfolie voor een vaste prijs.

De technische gegevens van draaiplateau palletwikkelmachine type RW3000 zijn een maximale palletwikkelhoogte van 2.400 mm, een draaiplateau met een diameter van 1.650 mm, een ingebouwd (embedded) palletwikkelprogramma voor automatisch wikkelen en gescheiden snelheid van draaiplateau en foliewagen. Deze snelheden kan de gebruiker frequentiegeregeld afstellen voor optimaal gebruik. De palletwikkelmachine draait op 230 Volt in plaats van 380 Volt waardoor hij gemakkelijk verplaatsbaar is.

Lage dollarkoers

Wie nog profiteren wil van de lage dollarkoers om Amerikaanse verpakkingsmachines aan te schaffen, moet waarschijnlijk snel zijn. Bij Dekapack BV stonden op Macropak twee nieuwe krimpfolie-bundelpackers van de Amerikaanse machinefabrikant polypack. Deze fabrikant bouwt al ruim veertig jaar volautomatische krimpfolieverpakkingsmachines en leverde er al enkele duizenden over de gehele wereld. Alle machines worden (standaard) gebouwd in roestvrij staal vanwege de vele toepassingen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Ze zijn uiteraard in metrische maten uitgevoerd en volledig conform CE-richtlijnen. Maar het was vooral de gunstige dollarkoers die Hans de Knegt van Dekapack deed besluiten om deze geavanceerde apparatuur in Nederland op de markt te brengen. De eerste twee verkochte machines zijn met goedkeuring van de nieuwe eigenaars vóór uitlevering op de Macropak geplaatst, zodat iedere bezoeker voor het eerst Polypack machines in Nederland in werking kan bekijken.

De eerste is de Polypack PH-16 voor Neerlandia-Urk. Deze volautomatische machine krijgt tot honderd individuele kartonnen vouwdoosjes met diepvriesvis in zeven verschillende maten aangeboden en worden door een sterwiel op hun zijkant gezet. Vervolgens worden deze in allerlei verschillende aantallen en formaties als multipacks in folie verpakt en gekrompen. De machine is voorzien van een Siemens PLC S7-300 met ethernetmodule, dubbele onder- en bovenfolierollen en een diagnosesysteem via het touchscreen bedienpaneel voor alle machinefuncties.

De tweede machine is de Polypack Clearprint voor Nomi Co-Packing in Etten-Leur en is een volautomatische krimpfolie-bundelpacker zonder lasbalk maar met een folie overlapping aan de productonderzijde. Hij verwerkt zowel neutrale als full color bedrukte PE-foliesoorten. De folie wordt vanaf de rol aangevoerd, op de juiste afslaglengte geperforeerd in plaats van gesneden (gepatenteerd) en na losscheuren om de producten gewikkeld en door de krimptunnel gevoerd. Foliediktes van 25 – 100 micron kunnen probleemloos worden verwerkt. Uiteraard zijn de machines ook leverbaar voor bijvoorbeeld de componenten- en onderdelenindustrie, groothandels in kleinmetaal, en dergelijke.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago