Vooral het lassen met gevulde draad gaat vaak gepaard met forse rookontwikkeling. Maar dat neemt niet weg dat het ook bij standaard laswerk belangrijk is om de lasser goed te beschermen tegen het inademen van lasrook.
Tot nu toe waren daarvoor twee opties. De eerste is toepassen van een apart mobiel afzuigsysteem met als bekende nadelen de noodzakelijke extra stroomtoevoer en het constant moeten verplaatsen van de filterwagen. Het effect van een boven de lasplek gepositioneerde afzuigkap is bij dit systeem bovendien niet optimaal.
Als tweede optie kan een lashelm met geforceerde luchttoevoer worden toegepast, maar dat wordt door veel lassers als oncomfortabel ervaren. Bovendien levert dit geen bijdrage aan verbetering van de algehele luchtkwaliteit in de werkruimte.
Het nieuw ontwikkelde, in de lasmachine geïntegreerde Röwac lasrookafzuigsysteem doet dat wel en legt daarmee de basis voor een in meerdere opzichten gezond binnenklimaat. Bovendien verdwijnt er met dit systeem geen warmte uit de ruimte, wat ten opzichte van centrale luchtafzuiging een aantrekkelijke energiebesparing oplevert.
Bij de ontwikkeling van het lasrookafzuigsysteem is Venvulas terzijde gestaan door IHC Beaver Dredgers Sliedrecht, waar intensieve praktijktests met het systeem zijn en worden uitgevoerd. ‘Bij IHC wordt intensief gelast en men zocht naar een betere oplossing voor het afvoeren van de lasrook, waardoor de lassers beter beschermd zouden zijn en ook het algehele binnenklimaat in de hal zou verbeteren’, zegt Venvulas-directeur Hans v.d. Ven erover.
‘In de ontwikkelingsfase hebben we vooral onderzocht hoe lasrook zich gedraagt en op welke manier en op welke plek deze het beste afgezogen kan worden. Opstijgende rook blijkt zich zeer snel in de ruimte te verspreiden. Dus des te dichter de afzuigunit bij de lasplek is bevestigd, des te effectiever is de afzuiging. Daarentegen mag de afzuigunit de lasser natuurlijk niet hinderen bij het uitvoeren van de lasbewerking. We hebben dit gerealiseerd door nieuwe typen afzuigkappen te ontwikkelen in respectievelijk rechte uitvoeringen (met spleetafzuiging) en piramidevormige uitvoeringen voor effectieve afzuiging bij hoeklassen.’
Omdat dit lasrookafzuigsysteem geïntegreerd is in de lasmachine, is het werken ermee eenvoudig en comfortabel. Daar waar de laswagen staat is immers direct een goede afzuiging voorhanden en hoeft de lasser geen ‘persluchthelm’ te dragen. Zodra de lasser met lassen begint, schakelt automatisch de afzuigmotor in. Stopt de lasser, dan schakelt de afzuiging na 1 minuut vanzelf uit en staat dus niet de hele dag te draaien. Ook dit heeft weer een gunstig effect op de energiekosten.
Het nieuwe geïntegreerde lasrookafzuigsysteem van Röwac kan standaard worden geleverd bij nieuwe lasmachines, maar ook achteraf worden ingebouwd (ook bij oudere lasmachines) mits de machine over een gescheiden draadaanvoerunit beschikt. Later dit jaar zal Venvulas bovendien een stand-alone versie van dit nieuwe Röwac lasrookafzuigsysteem op de markt brengen.
De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…
Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…
De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…
Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…
Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…
De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…