Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, vertrekt uit Schiedam en neemt in januari zijn intrede in een nieuw pand in Rotterdam. De nieuwe, grotere locatie moet verdere groei in de toekomst mogelijk maken. ‘Maar nu moeten we even pas op de plaats maken’, vertelt algemeen directeur Harry Hersbach, verwijzend naar de economische achteruitgang in Duitsland.
Harry Hersbach Tools blies dit jaar vijftig kaarsjes uit. Het bedrijf werd in 1974 opgericht door Harry Hersbach die de distributie van verschillende gereedschap merken opstartte. Vijftig jaar later wordt het bedrijf geleid door de drie kinderen van de oprichter, Jos, Edmee en Harry Hersbach. Het bedrijf levert onder anderen tools van Sumitomo, Combidex, Helion, Schunk en Paul Horn bij fijnmechanische bedrijven. Naast de fijnmechanica is het in tal van andere sectoren actief.
Met hun intrede enkele jaren geleden breidden de drie Hersbach-telgen het gereedschapsassortiment verder uit, om zo weerbaarder te worden voor economische terugvallen in bepaalde sectoren. Deze verbreding ten spijt, maakt Harry Hersbach zich toch wat zorgen over de toekomst. ‘Momenteel draait het nog goed bij ons, maar als je ziet wat er in Duitsland gebeurt, maak ik mij toch zorgen’, vertelde hij op de Precisiebeurs in ’s Hertogenbosch eerder deze maand.
De Zuid-Hollander doelt onder anderen op de economische tegenspoed in Duitsland. Onze Oosterburen kampen met een automobielindustrie die niet klaar lijkt voor de geëlektrificeerde toekomst. Indirect kan de afgekoelde vraag van de Duitse automobielindustrie ook Harry Hersbach Tools bereiken.
De directeur-mede-eigenaar spreekt van een klant die een productiestroom van onderdelen voor koplampen voor de Duitse automobielsector plotseling zag wegvallen. ‘Misschien omdat er minder vraag is naar Duitse auto’s, of misschien omdat Duitse bedrijven meer productie naar huis halen om zo de kosten te reduceren’, gist hij naar mogelijke redenen. ‘Maar minder werk voor onze klanten, betekent natuurlijk ook minder vraag naar onze gereedschappen.’
Hersbach maakte in 2008, tijdens de financiële crisis, eerder al een crisis door waarbij sommige klanten omvielen door de slechte conjunctuur. Mede door deze ervaring wil de onderneming voorlopig geen groei-ambities uitspreken. ‘Het past nu om pas op de plaat te maken.’
Op termijn blijft Hersbach vertrouwen houden en moet de verhuizing van Schiedam naar Rotterdam, naar een nieuw en groter pand, het bedrijf klaar stomen voor de toekomst. De verhuizing staat voor januari op de planning. In november werden de laatste details met de uitvoerder doorgenomen en is het eindresultaat echt in zicht. Op de hoofdfoto neemt Harry Hersbach een kijkje op het nieuwe terrein. ‘Het nieuwe pand is 1400 vierkante meter groot, de helft zo groot als het oude pand.’
Voor de toekomst ziet Harry Hersbach Tools veel potentieel in de samenwerking met machinebouwers. Enkele jaren geleden startte het al een partnerschap met het Belgische Bun Engineering. Bun Engineering is dealer van verschillende CNC-merken en tekent ook automatiseringsprojecten uit bij maakbedrijven. ‘Wij worden in dit proces betrokken als het gaat om de juiste keuze van gereedschappen. Wij komen veelal bij dezelfde bedrijven en kunnen elkaar versterken’, vertelt Hersbach, die op de Precisiebeurs een CNC-langdraaimachine van Bun Engineering had uitgestald.
Waarom is juist het einde van het jaar een ideaal moment om ongebruikte machines te…
Hypertherm Associates, bekend om zijn plasma- en waterstraalsnijsystemen, en BLM Group, specialist in lasersnij- en…
Voorzitter Willeke Ketting van de Metaal Recycling Federatie (MRF) deed in Perscentrum Nieuwspoort een dringende…
De wereldwijde staalproductie liet in oktober een stijging zien van 1,0 procent ten opzichte van…
De ambitieuze plannen van staalgigant ArcelorMittal om haar Europese fabrieken te vergroenen, komen voorlopig op…
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in…