In moderne koel- en vrieshuizen zijn verrijdbare stellingen niet meer weg te denken. Dus – zo bedacht men bij Hollander Techniek – ligt het voor de hand dat ook de verlichting hier verrijdbaar wordt gemaakt. Een even simpel als slim idee, waarmee enorme besparingen haalbaar zijn.
Besparingen niet alleen op de verlichtingskosten, maar ook op het energieverbruik van de vriesinstallatie. De microprocessorgestuurde mobiele verlichting is recentelijk bij enkele projecten in de praktijk beproefd. Daarbij viel vast te stellen dat de beoogde resultaten ruimschoots overtroffen werden. De uitkomst is extra interessant omdat het systeem ook nog eens voor een aantrekkelijke subsidie in aanmerking komt.
Verrijdbare stellingen worden in koel- en vrieshuizen onmiskenbaar als de beste opslagmethode gezien. Door de producten in dergelijke stellingen op te slaan wordt het totaal te koelen volume tot een minimum beperkt en de beschikbare ruimte optimaal benut. Inmiddels is wel duidelijk dat er op deze wijze een aanzienlijke beperking van het energieverbruik te bereiken is. Volgens Hollander Techniek zijn hier echter nog veel meer besparingen mogelijk door niet alleen de stellingen, maar ook de verlichting verrijdbaar te maken. Inmiddels heeft de technische dienstverlener kans gezien deze verlichtingstechniek in enkele omvangrijke koel- en vriescellen-complexen te beproeven, waaronder bij een project in Goor. De koel- en vriescellen bestaan hier uit verschillende secties met verrijdbare stellingen, op een vloeroppervlak van totaal zevenhonderd vierkante meter. Voor deze oppervlakte zouden normaliter zeventig armaturen met 130 W lampen geplaatst moeten worden. Door het gebruik van verrijdbare verlichting kan nu – zonder afbreuk te doen aan de lichtopbrengst – volstaan worden met slechts tien armaturen, elk uitgerust met een 100 W lamp. Het draait daarbij met name om de aan het plafond bevestigde verlichtingsarmatuur-trolley, die aangestuurd wordt door een speciaal voor dit doel ontwikkelde microprocessormodule. Terwijl de stellingen verplaatst worden beweegt de trolley zich direct naar de juiste positie in het betreffende gangpad. De uitgekiende besturingstechniek zorgt er daarbij voor dat de mobiele verlichting tijdig boven dit gangpad aanwezig is, voordat hier met de reachtruck ingereden wordt.
Doordat er minder warmteproducerende verlichting aanwezig is, wordt de warmtebelasting veel lager, wat op zijn beurt resulteert in een forse vermindering van het benodigde koelvermogen van de vriesinstallatie. Naast de verlaging van het energieverbruik heeft de verrijdbare verlichting bovendien het grote voordeel dat deze permanent kan blijven branden. Omdat de gangpadverlichting niet steeds in- en uitgeschakeld hoeft te worden is het aantrekkelijk om energiezuinige lampen met een extra lange levensduur toe te passen. Gekozen is voor gebruik van inductieve verlichting, waarbij met een levensduur van maar liefst 60.000 branduren gerekend kan worden. Dat levert per saldo niet alleen een minimale kostprijs op, maar zorgt er bovendien voor dat de arbeidskosten voor het vervangen van de lampen tot een minimum beperkt blijven.
Inl.: Hollander Techniek, tel. 055-368.11.11 of www.hollandertechniek.nl.