Vierde golf en hoge inflatie remmen economische groei in 2022

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,5 procent. Dat is iets hoger dan eerder verwacht, mede dankzij een sterke groei in het derde kwartaal. Daarentegen voorziet de Rabobank voor 2022 een groei van 2,9 procent, lager dan eerder geraamd. Dit komt vooral door strengere coronamaatregelen en een hoger dan verwachte inflatie. 

Vierde golf en hoge inflatie remmen economische groei in 2022
De Rabobank verwacht een groei van de Nederlandse economie van 4,5 procent in 2022. (Foto: Rabobank)

aatstgenoemde komt in 2022 uit op 3,8 procent en in 2023 op 2,1 procent. Vanaf het najaar van 2022 daalt de inflatie waarschijnlijk fors. De nieuwste variant van het coronavirus afkomstig uit zuidelijk Afrika (Omikron-variant) verhoogt het risico op verdere economische tegenvallers.

Voor 2022 heeft de Rabobank de raming van de economische groei flink neerwaarts herzien naar 2,9 procent (was eerder 3,7 procent). De strengere maatregelen als gevolg van de recente opleving van het coronavirus dempen de economische activiteit. Daar komen de gevolgen van de veel hoger dan verwachte consumentenprijsinflatie nog bij. Wat verder vooruitkijkend is voor 2023 een groei van 1,7 procent ingeboekt. Hoewel de groei dan weer ‘als vanouds’ is, is de omvang van de economie wel kleiner dan men zonder coronapandemie mag verwachten.

Economie past zich aan

De Nederlandse economie blijkt wel steeds beter in staat om zich aan te passen aan de coronacrisis. Mensen raken gewend aan thuiswerken, thuis eten laten komen in plaats van uit eten gaan en artikelen via onlinewinkels bestellen. Ook zijn er ondernemers die hun activiteit aanpassen als reactie op de nieuwe coronarealiteit. Die gewenning is ook in de cijfers terug te zien. De economische gevolgen zijn veel kleiner dan aan het begin van de pandemie.

Het demissionaire kabinet heeft tot eind van het jaar de NOW-regeling weer van stal gehaald, waarmee ondernemers die door de coronamaatregelen een omzetdaling ervaren van tenminste twintig procent, 85 procent van de loonkosten van hun personeel vergoed krijgen. Ook is de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) uitgebreid en het uitstel van belastingen verlengd.

Nederlandse export

Na een forse krimp in 2020 herstelde de Nederlandse export zich in 2021 goed. Ook voor 2022 en 2023 verwacht de Rabobank aanhoudende groei. De export is weliswaar gevoelig voor veranderingen in de buitenlandse vraag, maar is in vergelijking met die in andere landen minder gevoelig voor coronarestricties en verstoorde handelsketens. Dit komt doordat de Nederlandse export een groot aandeel zakelijke diensten en juist een klein aandeel toerisme omvat. Bij de industriële export legt de machinebouw veel gewicht in de schaal en juist deze sector profiteert van een gestegen wereldwijde vraag.

Investeringen langdurig onder druk

De bedrijfsinvesteringen groeien in 2021 slechts bescheiden. Hiermee wordt de krimp van 2020 bij lange na niet goedgemaakt. Deze langdurige schade concentreert zich overigens in de categorie vervoermiddelen. Veel andere typen investeringen bevinden zich al wel boven het pre-coronaniveau. Voor 2022 verwacht de Rabobank een lichte krimp van 0,6 procent en voor 2023 een zeer beperkte groei. Hoewel de forse arbeidskrapte vraagt om productiviteitsverhogende investeringen en het ondernemersvertrouwen momenteel weer positief is, kunnen de komende periode onzekerheid en een verslechterde financiële positie voor ondernemers (als gevolg van de lockdownmaatregelen en gestegen inkoopkosten) een reden zijn om investeringen uit te stellen of in omvang te beperken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *