De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) heeft deze vijf bedrijven uit in totaal 34 aanmeldingen geselecteerd. De verkiezing op de website van de Handelskamer, www.dnhk.org, duurt nog tot en met 20 september 2013.
De Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie wordt voor de zesde keer door de Handelskamer uitgeschreven om bijzondere innovaties en successen binnen het grensoverschrijdende bedrijfsleven in de schijnwerpers te zetten. De Prijs geldt als meest gerenommeerde onderscheiding op dit gebied. Vorig jaar werd deze gewonnen door de Duitse specialist in aandrijvingstechniek Ziehl-Abegg en het Nederlandse ingenieursbureau E-Traction voor een gemeenschappelijk project.
‘Ook dit jaar waren wij verrast door de algehele kwaliteit van de inzendingen’, zegt DNHK-voorzitter Thomas Hoyer. De jury heeft er naar zijn zeggen een behoorlijke kluif aan gehad. ‘Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat deze vijf kandidaten het beste voldeden aan onze wensen wat betreft grensoverschrijdende innovatie en succesvolle handelsactiviteiten.’ Alle genomineerden laten volgens de DNHK op uitstekende wijze zien hoe je als onderneming accenten kunt zetten in het bilaterale bedrijfsleven.
Dat geldt bijvoorbeeld voor bouwconcern Max Bögl Nederland. Samen met het Nederlandse bouwconcern BAM won het bedrijf de aanbesteding voor de bouw van de nieuwe stadsbrug over de Waal bij Nijmegen. Dit project moest aan hoge kwaliteitseisen voldoen, aangezien de brug de competitie met de bestaande Waalbrug aan moest kunnen en een nieuwe icoon voor de stad Nijmegen moest worden. De opdracht is, na de bouw van de Hanzeboog in Zwolle voor Prorail, de tweede grote stalen brug van Max Bögl in Nederland en heeft er toe geleid dat Max Bögl Staalbouw vervolgens meerdere grotere brugprojecten in Zweden en Duitsland heeft binnengehaald.
Het Nederlandse machinebouwbedrijf AWL-Techniek heeft het innovatieve ‘Beam Switch Managementsysteem’ ontworpen, waarbij twee robots samen één laserbron delen en zo op uiterst efficiënte wijze een 3D-lasverbinding kunnen leggen. In opdracht van een grote Duitse automobieltoeleverancier heeft AWL door toepassing van dit systeem in combinatie met volledige logistieke automatisering een machine gebouwd, die in Duitsland kan produceren tegen zeer concurrerende prijzen ten opzichte van buitenlandse concurrenten. De klant heeft inmiddels al twee vergelijkbare machines bijbesteld waarmee jaarlijks zo’n 2 miljoen auto-onderdelen kunnen worden geproduceerd.
Het Nederlandse Paylogic is het snelst groeiende ticketservicebedrijf in Europa. De omzet nam in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 2.600 procent toe. In deze periode heeft het bedrijf met behulp van zijn ticketshop-systeem in meer dan 20 landen ruim 20 miljoen toegangsbewijzen voor festivals en concerten verkocht. Inmiddels heeft Paylogic meer dan 100 medewerkers in Amsterdam, Groningen, Berlijn en Antwerpen en heeft het ook in Duitsland een vaste een plek in de markt veroverd. Naast het online verkoopkanaal beschikt Paylogic over een uitgebreid netwerk van verkooppunten. Door middel van real time statistieken en speciale apparatuur worden evenementenorganisaties ondersteund en kan ticketfraude worden voorkomen.
De Duitse automobieltoeleverancier Bosch nam in 1995 het Nederlandse Van Doorne Transmissie over, de bedenker van de continu variabele transmissie (CVT) die een ideale verhouding levert tussen motorsnelheid en gewenst vermogen. De technologie werd door Bosch Transmission Technology verder verfijnd en is inmiddels de wereldstandaard. Bosch Transmission Technology in Tilburg is met 1.300 medewerkers de grootste locatie van Bosch in Nederland. Onlangs heeft Bosch bekend gemaakt nog eens 100 miljoen euro in de ontwikkelings- en productielocatie Tilburg te investeren, waardoor er in de regio 100 nieuwe, gekwalificeerde arbeidsplaatsen ontstaan. Tegelijkertijd zal de productie meer dan verdubbeld worden van 4,5 naar 10 miljoen stuks per jaar.
Het medische techniekbedrijf Oculentis is gevestigd in Berlijn, maar heeft zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling in het Nederlandse Eerbeek. De grensoverschrijdende samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van de wereldwijd unieke bifocale lens ‘Lentis MPlus’ die ouderdomsverziendheid corrigeert. Eind 2013 brengt het bedrijf een doorontwikkelde versie op de markt. De nieuwe lens heeft geleid tot een tweecijferige omzetgroei en heeft Oculentis internationaal op de kaart gezet. Het product wordt in Eerbeek geproduceerd en vanuit Berlijn op de markt gebracht. Een groot deel van de behaalde winst vloeit direct terug in nieuwe ontwikkelingen en onderzoek.
De winnaar van de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2013 wordt op 9 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het gebouw van BSH Huishoudapparaten in Hoofddorp.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…