Categories: Actueel

Vijf verdachten vast voor faillissementsfraude bouwproject

Afgelopen vrijdag hield de FIOD al een 55-jarige bouwondernemer uit de gemeente Leeuwarden aan. Hij is vandaag door de rechter-commissaris in Zwolle in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Tekort in boedel circa 2.500.000 euro

De verdachten waren betrokken bij meerdere faillissementen waarin vermoedelijk faillissementsfraude zou zijn gepleegd. Het gaat dan om het niet verstrekken van (volledige) informatie aan de curator en vermoedelijke onttrekkingen aan de boedel. Het tekort in de boedel van de faillissementen die onderwerp van onderzoek zijn, is circa 2,5 miljoen euro.

Vermoedelijke werkwijze verdachten

Het onderzoek richt zich op een serie van drie opeenvolgende faillissementen waarin steeds hetzelfde bouwproject een rol speelt. Het gaat om de bouw van een complex appartementen en bijbehorende garages in Assen. Het eerste bedrijf begon aan de bouw van het complex. Het bedrijf factureerde daarvoor aan de opdrachtgever van de bouw en die betaalde ook. Het vermoeden is dat het bedrijf na enkele maanden de facturen niet meer verstuurde. Een nieuw bedrijf deed dat, terwijl het eerste bedrijf nog steeds aan het bouwen was. Doordat het eerste bedrijf wel kosten maakte voor de bouw, maar geen inkomsten meer had doordat de opdrachtgever nu betaalde aan het nieuwe bedrijf, is een faillissement van het eerste bedrijf onvermijdelijk geworden. Dat faillissement volgt dan ook, de schuldeisers hadden het nakijken. Opvallend is dat hetzelfde vervolgens nog twee keer gebeurde met steeds weer nieuwe bedrijven.

Faillissementsfraude is ernstig

Wanneer de boedel van een failliet bedrijf wordt weggesluisd, worden de schuldeisers extra benadeeld. Zonder administratie is het voor curatoren bovendien moeilijk om de belangen van schuldeisers te behartigen. Het handhaven van de ‘spelregels’ bij het afwikkelen van een faillissement is een van de pijlers voor een gezond financieel economisch stelsel. Faillissementsfraude is een maatschappelijk probleem en kost de hele maatschappij veel geld. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Misdaad mag niet lonen

De FIOD doorzocht vrijdag zes woningen in de gemeenten Leeuwarden, Tytsjerksteradiel, Opsterland, Appingedam, Noordenveld en Heerenveen. Er is behalve beslag op administratie, ook beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, boten en auto’s. Dit omdat misdaad niet mag lonen.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago