‘Viva España’ voor toeleveranciers duurzame energiesector

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Er zijn nog steeds kansen voor de duurzame energiesector in Spanje. De markt voor zonne-energie staat weliswaar onder druk, maar er zijn voldoende interessante niches waar innovatieve Nederlandse oplossingen hun waarde kunnen tonen. Dat is de conclusie van een groep Nederlandse duurzame technologieleveranciers na een handelsmissie naar Spanje.

De missie, begin oktober georganiseerd door Cleantech Holland en Transfer Latin Business Consultancy in opdracht van NL EVD Internationaal, was speciaal gericht op de Spaanse duurzame-energiesector. Met een totale capaciteit van bijna 20 GW aan windenergie is het land wereldwijd nummer vier qua geïnstalleerd vermogen. Een week lang konden de deelnemers zich laten informeren over de stand van zaken in de duurzame sector.

Urban Windmill

De meeste kansen bieden de regio’s Barcelona en Madrid. Robert Snijder, directeur van donQi Urban Windmill, vertelt hoe door een skiresort werd gevraagd of zijn bedrijf een miniwindmolen kan leveren op hun hoogste berg. ‘Door de extreme weersomstandigheden is het nog geen enkele fabrikant gelukt daar energie te produceren. Wij kunnen dat wel, dankzij de constructie van onze molens.’ Ook de introductie bij de havenautoriteiten van Barcelona had direct resultaat. ‘Of we een offerte voor tachtig windmolens konden neerleggen.’

Bronswerk Heat Transfer

Ook Jeroen van Ruitenbeek van Bronswerk Heat Transfer is enthousiast: ‘Deze missie heeft interessante aanknopingspunten opgeleverd en reële mogelijkheden voor ons bedrijf, onder andere in het Concentrated Solar Power segment.’

CO2-neutraal

De missie was de eerste honderd procent CO2-neutrale handelsmissie in de geschiedenis van de wereldwijde exportpromotie. Geïnspireerd door het thema duurzame energie doneerde mede-organisator Transfer Consultancy in naam van iedere deelnemer vijf Groasis Waterboxxen, een uitvinding van de Nederlander Pieter Hoff. Dankzij deze donatie worden de komende tien jaar in totaal 550 bomen geplant in een zeer droog gebied bij Manresa (Barcelona), wat ruimschoots voldoende is om de CO2-uitstoot van deze reis te compenseren.