Op Materials 2014 presenteerde zich het Materials Research Cluster Gent. Dit samenwerkings verband van tien instellingen wil de vleugels uitslaan naar Nederland en verder Europa in.
Niet alleen met multinationals, maar juist ook met het industriële midden- en kleinbedrijf kan verder onderzoek naar staal en andere metalen worden gedaan. Tien organisaties hebben zich gevonden in het Materials Research Cluster Gent. Gezamenlijk bieden ze in Gent een heel breed scala aan onderzoeksmogelijkheden, -apparatuur en -technologie en vooral ook -expertise aan. ‘We delen apparatuur en kennis, waardoor we aan snelheid en aan kracht winnen’, zegt Sven Vandeputte, in het dagelijks leven directeur van Ocas, een van de partners in het materialencluster.
Focus op metaal
De focus in het aandachtsgebied van het cluster ligt op metaal. Via de shared facilities waarover het cluster beschikt, kan men bedrijven op een breed front bijstaan als het om onderzoeksvragen gaat. Dat kan uiteenlopen van het kortdurend onderzoeken van materialen en structuren tot het karakteriseren van metalen; en van het ontwikkelen van specifieke coatings en zelfs legeringen tot en met het maken van kleine aanloopseries van specifieke legeringen.
Maakindustrie komt terug
Een van de achterliggende gedachten achter het cluster is dat de materiaalkennis voor de toekomst beter verankerd moet worden. Sven Vandeputte: ‘De maakindustrie komt terug naar West Europa. Daarvoor is het wel belangrijk dat we de kennis verankeren, daarom hebben we het cluster ingebed op de campus van de universiteit in Gent.’ De deelname aan Materials in Veldhoven was het eerste optreden in de Nederlandse markt, waar men nadrukkelijk naar kijkt. Het cluster beperkt zich immers niet tot Vlaanderen of België. ‘We willen een positie opbouwen in West-Europa.’