‘We zijn nu met tien Fieldlabs gestart die het verst gevorderd zijn met hun plannen. Maar er staan op dit moment nog 40 potentiële Fieldlabs in de wacht. En er kunnen nog steeds plannen worden ingediend. De ingediende plannen krijgen even veel kans om zich te ontwikkelen als Fieldlab (zie kader). ‘Om voor een Fieldlab in aanmerking te komen worden de plannen beoordeeld met dezelfde criteria: het moet doorbraaktechnologie zijn, door meerdere bedrijven worden gedragen en het moet exportpotentieel hebben’, vertelt Dezentjé. De verwachting is dat de eerste 10 Fieldlabs voor de zomer zullen starten.
‘Het grote voordeel van Fieldlabs is dat ze uitermate geschikt zijn voor het mkb en dan heb ik het liever over het mki, zeg maar de middelgrote en kleine industrie, want we hebben het hier over industriële bedrijven en niet over de schoenmaker om de hoek. En het mki moet geholpen worden met internationalisering en technologie.’
Daarvoor is een website opgetuigd en een speciaal telefoonnummer voor vragen over Smart Industry: 088-585.2225.
Voor Smart Industry is een actieagenda opgesteld voor de komende vier jaar. In deze agenda staat wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de vervlechting van productie met ICT ons land biedt. Dezentjé denkt voor die vier jaar 60 tot 70 miljoen euro nodig te hebben. En dat geld komt er, zo beloofde Minister van Economische Zaken Henk Kamp, eerder die middag. Voor de financiering van de Fieldlabs komen onder andere de structuurfondsprogramma’s (EFRO) in aanmerking (zie kader). Bedragen werden er niet genoemd. Dezentjé: ‘Kamp heeft beloofd voor de financiële middelen te zorgen, daar zal ik hem aan houden en ik zal hem scherp houden dat dat ook gaat gebeuren.’
Kamp vertelde in Rotterdam optimistisch te zijn over Smart Industry: ‘Het biedt meer kansen dan bedreigingen. We zien goede mogelijkheden om productie terug te halen, het zogenoemde ‘reshoring’. Stijging van transportkosten en van de loonkosten in bijvoorbeeld de Aziatische landen enerzijds en teruglopende productiekosten hier door digitalisering en robotisering anderzijds, maken dat het steeds minder of zelfs niet meer loont producten ver weg te laten maken. Dit biedt grote kansen voor Nederland. Dat zal moeten leiden tot steeds meer Made in the Netherlands in plaats van Made in Ik Weet Niet Waar. Robotisering bijvoorbeeld zal er toe leiden dat we steeds meer in Nederland kunnen maken.’ Een mening die Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb deelde met Kamp. ‘Van die trend moeten we profiteren’, zei de burgervader tijdens de aftrapbijeenkomst Smart Industry.
Aftrapbijeenkomst Smart Industry
KADERS
Smart Industry Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen oplossingen uitontwikkelen, testen en implementeren. De Fieldlabs zijn zo gekozen dat de relevante sectoren, technologieën en regio’s zo goed mogelijk zijn vertegenwoordigd. De meeste Fieldlabs hebben een duidelijk regionaal zwaartepunt, maar de opgedane kennis wordt door heel Nederland verspreid. Aansprekend is de integrale benadering van Fieldlabs, waarbij naast R&D ook aandacht is voor bewustwording en verspreiding van kennis, voor onderwijs en voor ICT-randvoorwaarden. De uitvoering wordt gekoppeld aan de topsectoren, waardoor ook onderzoekscapaciteit beschikbaar komt. Op dit moment werken de consortia van bedrijven in nauwe samenwerking met het programmabureau Smart Industry de plannen voor de Fieldlabs uit. De verwachting is dat voor de zomer moeten de volgende 10 Fieldlabs startklaar zijn:
In de Kamerbrief zoals die op 22 januari aan de Tweede Kamer is aangeboden staat het volgende te lezen. De Actieagenda Smart Industry is een gezamenlijke agenda van private en publieke partijen. De financiering dient dan ook gezamenlijk geregeld te worden. Voor de financiering van de actieagenda zijn vanuit de overheid verschillende instrumenten voorhanden, zoals de TKI-toeslagregeling, de MIT-regeling en fondsen op het gebied van scholing en werk. Daarnaast hebben organisaties zoals TNO, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en de Kamer van Koophandel capaciteit voor onderzoek en/of ondersteuning. Op de startbijeenkomst zei Kamp dat er voor de financiering van de Fieldlabs afspraken zijn gemaakt met de regio’s over gebruik van gelden uit de Europese structuurfondsen. Bovendien investeert EZ zelf mee in de Fieldlabs via de Rijkscofinancieringsregeling. Bedragen worden hier niet genoemd.
Wel belooft Kamp in de kamerbrief dat er voor de uitvoeringskosten van Smart Industry voor drie jaar 100.000 euro per jaar beschikbaar is.
Kamerbrief Actieagenda Smart Industry. |
Terugblikfilm
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…