Volgend jaar tweedaagse vakbeurs voor rapid manufacturing RapidPro

De eerste editie van de nieuwe vakbeurs voor rapid manufacturing RapidPro trok zo’n 1.100 bezoekers op één dag. Reden voor Mikrocentrum om er volgend jaar een tweedaagse van te maken.

‘Additief produceren heeft zeker toekomst. Misschien wordt de technologie niet concurrerend met conventionele productietechnieken als je een paar duizend delen nodig hebt. Maar in bepaalde segmenten biedt additief produceren een interessante oplossing’, zei Umberto Baraldi van Sirris in zijn keynote lezing van RapidPro. En dat is dan vooral als het om complexe producten in kleine aantallen gaat. Dan mag je vandaag de dag het woord prototyping al gerust vervangen door manufacturing.

Dankzij vele materialen

‘De 3D printtechnologie schuift beslist op in de richting van manufacturing’, meent Maarten van Teeffelen, directeur van CNC Consult. Dit bedrijf uit Den Bosch liet op de beurs de 3D printers zien van Envisiontec, waarvoor inmiddels zo’n 25 verschillende kunststoffen beschikbaar zijn. Juist deze grote waaier aan materialen maakt de printtechnologie aantrekkelijk voor het digitaal produceren van complexe delen. Doordat Envisiontec gebruikt maakt van een vloeibaar materiaal dat met UV-licht wordt uitgehard, ontstaat er een relatief glad oppervlak dat voor veel toepassingen niet nabewerkt hoeft te worden.

De brede materiaalkeuze is ook volgens Karl Wallecan van Seido-Systems de reden waarom de interesse in de machines voor het 3D printen groeit. Dit Belgisch bedrijf vertegenwoordigt sinds verleden jaar het Amerikaanse Stratasys ook in Nederland; het verkoopt deze machines al langer in België en Luxemburg. 2010 is, zegt Wallecan, een heel goed jaar geweest. ‘En de eerste maanden van 2011 zijn een absoluut record.’

Daarmee wil hij aangeven dat de belangstelling voor de technologie om vanaf je CAD-file direct je onderdelen te printen, groeiend is. ‘Steeds meer klanten printen op onze machines end user parts.’ Zoals hij al zei, de brede waaier aan materialen stimuleert het aantal toepassingen en de verschuiving richting eindproducten. ‘Waarom zou je nog aluminium frezen als je de structuur kunt printen met aan materiaal dat lichter en sterker is?’

Effect op hele keten

René Groothedde, directeur van de stichting RMCenter in Enschede, denkt dat rapid manufacturing op het punt staat door te breken. Meer materiaalvariaties (inclusief metalen) en dalende prijzen zorgen voor een groter toepassingsgebied. En dat zal gevolgen hebben voor de maakindustrie. ‘Er komen ook heel nieuwe businessmodellen.’ Daarom werkt de stichting RMCenter nauw samen met de Universiteit Twente. Want het is niet alleen een zaak van technologie, ook van andere manier van zakendoen met elkaar. ‘De voordelen zul je pas volledig benutten als je naar de hele keten kijkt. Vanaf design moet je hier al rekening mee houden’, aldus Groothedde.

Groeipotenties

Wordt 3D printen een bedreiging voor de verspanende industrie? ‘Een bedreiging en een kans’, zegt Jasper Verbunt van Widenhorn Industriële Automatisering. Ongetwijfeld zal een deel van de verspaningsmarkt wegvallen, maar de combinatie van additief produceren en frezen biedt juist een heel nieuwe kans. Verbunt noemt de beurs in Veldhoven een prima initiatief en een heel goede beurs. ‘Widenhorn zit op het snijvlak van rapid manufacturing en verspanen. Voor ons was de deelname ook een manier om af te tasten welke kansen deze nieuwe markt biedt. Ik zie hier na vandaag absoluut groeipotenties in.’

Dat ziet ook het Mikrocentrum. De oprichting van de de branchevereniging RapidPro werd aangekondigd door Els van de Ven, die bij het Mikrocentrum de beurs organiseerde. En volgend jaar duurt RapidPro twee dagen: 25 en 26 januari 2012.

RapidPro