Het illustreert de positieve ondertoon in de branche. De sector laat zich niet van de wijs brengen door de recente economische strubbelingen, zei FDP-voorzitter Marcel van der Vlist nog aan het begin. ‘De toestand in de wereld is niet best, maar dat is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Door innovatie redden wij het wel.’
En die innovatie kwam ruimschoots aan bod, vanuit alle invalshoeken. Aan de materialenkant schetste Tony van der Veldt, onderzoeker bij Tata Steel, zijn recent nieuwe hoogsterkte stalen op de markt gekomen die beter vervormbaar en lasbaar zijn. Samen met Trumpf heeft de staalproducent een project opgezet rond het lasersnijden. ‘We onderzoeken het self burning effect, dat optreedt bij het lasersnijden van dikkere plaat. Ons doel is om het snijden van bijvoorbeeld 20 mm dikke plaat te optimaliseren’, aldus de Tata-onderzoeker. De staalgigant heeft speciaal voor lasersnijproducten de Ympress lijn ontwikkeld, een staalsoort die zich goed laat snijden met de laser en momenteel verkrijgbaar is in treksterktes tot 700 MPa. ‘En we ontwikkelen momenteel een variant met 900 MPa, evenals een AR400 variant die een slijtvaster oppervlak heeft.’
Vanuit de machinehoek schetsten sprekers van Safan, Trumpf Nederland, Bystronic Benelux en LVD hoe zij de plaatwerkfabriek van de toekomst zien. Die is in staat om heel flexibel kleinere series te maken, waarbij de bediening verder vereenvoudigd wordt en de besturing meer taken overneemt.
Een punt van bezorgdheid in de plaatbewerking is het toenemend gebrek aan jonge goed geschoolde vakmensen. De Federatie Metaalplaat is daarom een samenwerking aangegaan met het nieuwe Centrum Innovatief Vakmanschap Productietechnologie in Eindhoven. Dit is een van de centra die voortkomen uit het rapport van de commissie Hermans.
De FDP faciliteert het praktijkleren waarmee het centrum dit jaar een pilot is gestart. Straks kunnen leerlingen een basiscertificaat krijgen en deelcertificaten, waarvoor de inhoud mede door de Federatie Metaalplaat is ontwikkeld. Om certicaten aan leerlingen uit te kunnen reiken, worden nu eerst docenten geschoold in moderne productietechnologie.
‘We doen dit parallel aan het reguliere onderwijs. Ooit zal het samen komen met ons initiatief, maar we gaan daar niet op wachten’, aldus FDP-directeur Frederik Lodeizen. In 2012 wil de FDP dit opleidingsaanbod landelijk uitrollen bij alle roc’s.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…