Eén van de hotspots tijdens TechniShow 2022 wordt het 3D Procesplein. Het 3D Procesplein toont de volledige 3D-print workflow voor de maakindustrie. Hier doorloopt de bezoeker van de beurs alle stappen om van idee tot en met een 3D-geprint eindproduct te komen.
Met twee pleinen wordt 3D-printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow 2022. Op het 3D Techniekplein tonen exposanten zoals Renishaw Benelux, Laagland en andere exposanten, AM-technieken. Wie vooral geïnteresseerd is in de verschillende technieken en de nieuwste machines, kan hier terecht. ‘De technologie staat echter niet op zichzelf. Er zijn vóór en na het 3D printen stappen nodig om tot het eindproduct te komen. Dat hele proces belichten we op het 3D Procesplein’, zegt Kris Binon, directeur van Flam3D. De Benelux-brancheorganisatie voor de AM-industrie ondersteunt FPT-VIMAG en Jaarbeurs bij de invulling van het 3D Procesplein. Door het onderwerp te splitsen in techniek en proces, is een bezoek aan TechniShow de moeite waard zowel voor maakbedrijven die amper iets van 3D-printen afweten alsook de bedrijven die verdieping zoeken.
Bezoekers kunnen op het 3D Procesplein letterlijk de verschillende stappen doorlopen. ‘We delen het plein niet in vakjes op. Deelnemers zoals ProductionToGo, Fuselab, QDP en Materialise, staan in een halve cirkel naast elkaar en laten zien hoe je van 3D-scannen, met design- en simulatiesoftware via het printen bij de nabewerking komt’, schetst Kris Binon de invulling van het plein. De beursvloer geeft de deelnemers alle ruimte om live machines, software en toepassingen te demonstreren. Bijvoorbeeld het scannen en verwerken van scandata tot een printbare file. Hierna volgen de machines om de onderdelen na te bewerken, van het verwijderen van support tot en met het gladder maken van het oppervlak.
Alle demo’s worden aangevuld met een lezingenprogramma, afwisselend de ene dag over AM-technieken, de andere dag over het hele proces. AM-experts belichten in totaal zes verschillende AM-technieken, waaronder Laser Powderbed Fusion, WAAM, binder jetting én SLS, een techniek om kunststof onderdelen te printen. ‘Want’, legt Binon uit, ‘sommige onderdelen die de maakindustrie nu van bijvoorbeeld aluminium freest, kun je heel goed in kunststof 3D-printen. Die boodschap willen we ook overbrengen.’ De AM-technieken worden in de lezingen toegelicht aan de hand van concrete toepassingen. In de lezingen over het proces wordt bijvoorbeeld de link naar design voor additive manufacturing belicht én het nabewerken van de geprinte onderdelen. ‘Onder andere verspanende nabewerking’, zegt Binon. Daarmee plaatst de TechniShow additive manufacturing als oplossing midden in de bestaande productieprocessen in de maakindustrie.
Het vertrekpunt op het 3D Procesplein wordt de 3DESK van Flam3D, een voorbeeld van hoe 3D-printen kan worden toegepast. Deze 3DESK bestaat uit 3D-geprinte kunststof koppelstukken die stevige profielen uit gerecycleerd kunststof verbinden. Kris Binon: ‘De 3DESK toont aan dat 3D printen niet alleen geschikt is voor speciale implantaten of dure raketmotoren. Door de verbindingsstukken te printen van gerecyclede materialen en deze te combineren met de profielen, kun je voor weinig geld snel iets bouwen, de afmetingen aanpassen of een andere look and feel geven, zonder dat kostbare tooling nodig is.’ Machinebouwers kunnen zo’n concept ook toepassen, denk hij.
Bezoekers van de TechniShow kunnen elke dag met concrete vragen of zelfs producten terecht bij de AM-experts die het 3D Procesplein bemannen. Kris Binon: ‘Hoe concreter de vragen, des te beter. Spreek ons aan met concrete ideeën, de vraag of je een product kunt of moet 3D-printen. Eventueel doorlopen we samen met bezoekers het proces.’ De vragen over additive manufacturing veranderen het laatste jaar, merkt hij. ‘De kennis is toegenomen. Nu komt men met vragen over de toegevoegde waarde van 3D printen, de businesscase, de investeringen.’ Bij de exposanten op het 3D Techniekplein én 3D Procesplein vinden de TechniShow bezoekers de antwoorden op deze vragen.
Technishow vindt gelijktijdig plaats met ESEF Maakindustrie van 30 augustus – 2 september Jaarbeurs Utrecht. Registreer je nu voor een bezoek en bekijk het activiteiten- en lezingenprogramma op beide beurzen via event.technishow.nl of event.maakindustrie.nl.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…