Vraag Duitse machinebouw stagneert

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal nieuwe orders met zestien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Binnenlandse orders namen met zeventien procent af, terwijl buitenlandse bestellingen vijftien procent minder waren.

De eerste negen maanden van dit jaar laten een nog zorgwekkender beeld zien met een daling van drieëntwintig procent in orders. Vooral de buitenlandse markten zakten in, met een afname van achtentwintig procent.

‘De huidige orderportefeuille blijft zorgwekkend’, aldus Dr. Markus Heering, directeur van de Duitse Vereniging van Machinebouwers (VDW) in Frankfurt. Hij geeft aan dat de Duitse industrie zich het afgelopen jaar nog redelijk wist te handhaven door enkele grote projecten. ‘Toch zijn binnenlandse klanten zeer terughoudend met uitgaven,’ zegt Heering. Door deze voorzichtigheid staat ook de Europese markt onder druk, aangezien Duitsland voor veel Europese landen een belangrijke handelspartner is. Ook andere markten, zoals Azië, worden geraakt, met name door de zwakke vraag vanuit China. In Amerika is de daling relatief beperkt, mede dankzij stabiele vraag vanuit de VS en Mexico.

Dr. Heering benadrukt dat de situatie in de sector sinds de eerste helft van het jaar nauwelijks is verbeterd. ‘Vooral de problemen in de auto-industrie baren ons zorgen,’ zegt hij. De vraag blijft beperkt in zowel de afzetmarkten als de klantindustrieën. Hoewel sectoren als luchtvaart, medische technologie, energie, scheepsbouw en defensie met specifieke projecten een positieve bijdrage leveren, blijft een breed herstel uit. Het onderhouds- en servicewerk voor machines, evenals de automatisering, blijft echter een belangrijke drijfveer voor investeringen.

Werktijdverkorting

De onzekere marktsituatie dwingt steeds meer machinebouwers om werktijdverkorting in te voeren. Waar in het tweede kwartaal nog vijfendertig procent van de bedrijven plannen had om hierop terug te vallen, steeg dit in het derde kwartaal naar vijfenveertig procent. Daarnaast neemt de inzet van uitzendkrachten af. De sector telde eind juni nog ongeveer vijfenzestigduizend werknemers, maar verwacht verdere aanpassingen.

De productieprognose voor 2024 blijft op een verwachte daling van acht procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *