De producenten van grondstoffen hebben een zeer goed jaar achter de rug. In het begin van het jaar leidde de lage olieprijzen tot lage noteringen voor alle polymeren. Doordat de producenten andere afzetkanalen vonden, gingen de prijzen eind februari weer snel omhoog, vanaf de zomer weer omlaag en aan het eind van het jaar werd de weg omhoog gevonden. Kortom; de prijzen van de commodity kunststoffen gedroegen zich dit jaar als een jojo.
Het effect van lagere olieprijzen, en daardoor een lagere kostprijs van de afgeleide monomeren, leidde in het begin van 2015 tot aanzienlijk lagere noteringen voor alle polymeren. Door in het eerste kwartaal naar andere continenten te exporteren, terwijl veel fabrieken met storingen en stilstand te kampen hadden, werd de beschikbaarheid een probleem, dat vrij snel geleid heeft tot verhoging van prijzen. De prijsontwikkeling van de technische kunststoffen fluctueerde ook, maar over het gehele jaar een stuk regelmatiger dan die van de commodity kunststoffen.
Schaarste
Grondstoffen als HDPE en LLDPE werden schaars, mede door het sluiten van oudere productielocaties. Doordat Europa investeringen in nieuwe polymeerfabrieken blijft uitstellen, is de afhankelijkheid van invoer snel groter geworden.
De geplande import uit het Midden-Oosten kwam pas erg laat op gang. De onzekerheid over de marktontwikkelingen hield handelshuizen afwachtend, naast een koersdaling van de euro in verhouding tot de dollar. Vanaf het tweede kwartaal werd de markt met maandelijkse prijsverhogingen geconfronteerd en werd de verwachting dat de invloed van de lagere aardolieprijs tot lagere polymeerprijzen zou moeten leiden de kop ingedrukt. De realiteit was dat een beperkte beschikbaarheid, nu ook van LDPE en PP, de producenten kon uitspelen tot verhoging van hun marges.
Vraag
Dat de vraag naar grondstoffen ook dit jaar weer enige procenten is toegenomen, bevestigt de sterke economische positie die kunststoffen al jarenlang inneemt. Juist door het lichte gewicht, de vormvrijheid, de lage kostprijs en de herverwerkbaarheid. Het zijn niet te ontkennen voordelen, die indirect hun bijdrage leveren aan het milieu. De discussies over bio-polymeren naderen het moment waarop een aantal tegenstrijdige ontwikkelingen naar buiten zullen komen. Daarentegen zijn investeringen in nieuwe productielocaties van kunststof afval hoopgevend. Vergaande selectie maakt ons land zelfs koploper in het op de markt brengen van zeer bruikbare recyclaten. Dat biedt een bijdrage aan ons milieu die voorkomt dat miljoenen tonnen kunststof worden verbrand.
Verdergaande automatisering
In de Benelux produceren enige duizenden bedrijven artikelen van kunststof. De meeste zijn toeleverancier als spuitgiet- of extrusiebedrijf. De bezetting is in de loop van het jaar wel toegenomen. Niet spectaculair gestegen met nieuwe projecten die wel op stapel staan in het mkb, omdat soms financieringseisen het winnen van het ondernemersschap.
De kunststofverwerkers hebben al lang begrepen dat voortgaande automatisering leidt tot een lagere kostprijs. Dankzij deze ontwikkeling kunnen zij zich goed handhaven, ook qua continuïteit en betrouwbaarheid in concurrentie met lagelonenlanden.
De samenwerking tussen universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven, met hulp van geldelijke steun uit ministeries, leidt tot succes. Talloos zijn de nieuwe vindingen, vrijwel allemaal op het gebied van elektronische communicatie en data-overdracht, waar eigenschappen van polymeren worden benut die ongekend waren. Van klein tot groot in de medische sector, van nano-klein tot de grote Dreamliner als vliegtuig; polymeren hebben nog een lange weg van innovatie voor de boeg.
Vraag en Aanbod publiceert elke week de actuele prijzen van de commodity en technische kunststoffen.