De basis voor de stijging van de staalprijzen is, dat de capaciteitsbeperkingen een zekere vorm van schaarste in de Europese markt hebben geschapen, de schrootprijzen gestegen zijn (echter sinds vorige week licht dalend).
ArcelorMittal kondigde deze week al aan voor levering in het lopende kwartaal een stijging van 50 euro per ton na te streven. Andere fabrieken hebben eveneens stijgingen aangekondigd voor zover ze nog willen en kunnen leveren in Q1-2012. Want naar verluidt zijn de staalfabrieken Salzgitter en Tata Steel volledig vol geboekt in het huidige kwartaal, zijn zij hoegenaamd uit de markt gegaan en bezinnen zij zich op prijsstijgingen per 1 april a.s. ThyssenKrupp Steel en Duferco spreken zelfs over verhogingen van 70 tot 75 euro per ton voor leveringen in dit kwartaal.
De opwaartse trend bij de staalprijzen is overigens niet alleen in Europa te zien. In de Verenigde Staten zijn de prijzen voor koudgewalst materiaal in de maand december al met 7 procent gestegen en werden al nieuwe verhogingen aangekondigd. Ook in Japan en China zien we dit beeld en bijvoorbeeld in India, waar de vraag naar staal groter is dan de beschikbare capaciteiten kunnen produceren, is de prijs sinds begin van het jaar al gestegen met 24 procent.
NovioStaal geeft voor januari 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
Voor december 2011 was dat ongeveer 30 euro per ton lager.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…