De trend is neutraal tot negatief en men denkt erg pessimistisch over de ontwikkelingen verderop dit jaar. Dat negatieve gevoel wordt ook nog eens gevoed door regelmatige berichten over sluiting van bedrijven en saneringen bij de grotere ondernemingen in de
Inmiddels zien we dat Tata Steel alleen al in Nederland ca. 125 arbeidsplaatsen in haar service
center bedrijven laat vervallen. Onder meer het bekende Namascor in Moerdijk zal de deuren gaan sluiten. Maar ook in de staalhandel zien we diverse trieste ontwikkelingen zoals de sluiting van het bedrijf Nederlandse Staal Unie, onderdeel van Reesink Staal . We zien ook personeelsreducties bij enkele andere grotere staalhandelsbedrijven. Dit alles kon niet uitblijven nadat de vraag naar staal in Nederland zo sterk ingezakt is.
Bekijken we de situatie in Europa dan zien we een zelfde beeld. SSAB in Zweden kondigde een verlies aan over het 3e kwartaal 2012 en voert een saneringsoperatie uit waarbij 10 procent van kantoorpersoneel moet afvloeien. De breedbandproductie van SSAB in midden Zweden draait thans nog maar op circa 60 procent van de capaciteit.
ArcelorMittal had al aangekondigd de ruwstaalproductie in Luik te gaan sluiten waardoor ruim 500 arbeidsplaatsen zullen vervallen, maar inmiddels is dat aantal al verhoogd met nog eens ca. 150 ontslagen. Daarnaast wordt een servicecenter in België gesloten.
Andere fabrieken denken ook na over verdere saneringen. Heeft Europa een productiecapaciteit van ca. 200 miljoen ton ruwstaal, wij schatten in dat het actuele verbruik op een niveau van 130-140 miljoen ton ligt en een herstel zal nog wel even duren. Verdere reorganisaties lijken dus haast onvermijdelijk. Is er dan nog wel hoop op verbetering ?
Op dit moment zien we in Europa wat lagere prijzen bij importhoeveelheden uit China, maar men denkt dat ook die weer zullen gaan stijgen. Enkele Europese fabrieken proberen een prijsverhoging per 1 oktober door te voeren ter grootte van 10-20 euro per ton. De algemene opinie in de markt is echter, dat men niet gelooft in een prijsstijging vanwege een dalende trend bij de schrootprijzen en de blijvend matige vraag naar staal. Men verwacht daarom eerder, dat de prijzen voorlopig op het huidige niveau zullen blijven.
Novio Staal geeft voor september 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en Kwartoplaat in euro per ton:
In augustus 2012 was dat ongeveer 5 tot 15 euro per ton hoger .
Het Staaljournaal 09-2012. |
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…