Nijman-Arentsen is omgedoopt tot Varsseveldse Smart Industry, kortweg VSMI. Per 1 juli zijn alle formaliteiten, waaronder wijziging van de statuten, afgerond. Het plaatwerkbedrijf dat in 2013 met een verlies van 1,5 miljoen euro een faillissement te verwerken kreeg, is bezig met een wederopstanding. En eentje die zijn weerga niet kent.
Door forse investeringen van enkele miljoenen, in machines en gebouwen en geheel toegespitst op Industrie 4.0, draait deze Varsseveldse onderneming nu al weer een omzet die tegen de 16 miljoen euro loopt. ‘En volgend jaar moet dit zijn opgelopen naar ruim 20 miljoen euro’, zo voorspelt directeur-eigenaar Rob Lentink de groei voor de komende periode. ‘Met VSMI willen we terug naar de absolute top in plaatverwerking.’
Schouders eronder
Maar voordat dit is gerealiseerd, ging het bedrijf door een diep dal. ‘Na het faillissement hebben we binnen de Lentink-groep besloten om dit bedrijf over te nemen en weer gezond te maken. Dat heeft de nodige inspanning en investeringen gekost, maar we zijn op de juiste weg.’ Rob Lentink was de oprichter van Lentink Metaalwaren en nadat hij het bedrijf overdeed aan zijn zoon Daniël, bleef hij in eerste instantie aan als adviseur. ‘Maar je hebt de toekomst niet geheel in de hand. Mijn zoon wilde zich volledig focussen op Lentink Metaalwaren, en zag dus geen mogelijkheid meer Nijman-Arentsen te besturen. En ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ondanks mijn eerder genomen afscheid, heb ik toen toch besloten mijn schouders weer onder Nijman-Arentsen te zetten.’ En Lentink senior, gepokt en gemazeld met jarenlange ervaring in de maakindustrie, zal het ook deze keer weer voor elkaar krijgen.
Terug in business
Rob Lentink is vanaf februari 2015 dus back in business. Met investeringen, een heldere toekomstvisie en een goed stel medewerkers om zich heen gaat hij ook dit huzarenstuk vervolmaken. ‘Het moet gewoon veel slimmer, efficiënter en concurrerender. Met als belangrijke markten de foodsector, de installatietechniek waarbij warmtepompen een belangrijke rol spelen, machinebouw, keukenindustrie zowel industrieel als particulier, gaat VSMI de concurrentie aan. ‘Neem bijvoorbeeld de productie van spoelbakken, die zit al op vele tienduizenden stuks per jaar. Als je deze nu tegen een scherpere prijs kunt aanbieden door veel meer manarm te gaan produceren, kun je de import van bijvoorbeeld spoelbakken uit Italië het hoofd bieden.’ De totaalmarkt voor spoelbakken is alleen voor Nederland al vele honderdduizenden stuks.
Complete geautomatiseerde productielijnen
Sales en project manager Fred Westland vult aan: ‘En dat is wat we doen, complete geautomatiseerde productielijnen zo inrichten dat, even als voorbeeld, één man drie kantbanken kan bedienen. Ditzelfde geldt voor de aanvoer. Hiervoor hebben we twee Astes beladingsinstallaties aangeschaft. De Astes is een volledig geautomatiseerd sorteersysteem voor snijdelen. Hiermee wordt de snijafdeling beleverd en het gesneden product weer teruggehaald. Deze verdwijnen dan direct naar de klant of in het productieproces of weer in het voorraadmagazijn. Volautomatisch waar dus geen mens meer aan te pas komt.
Via webportaal
Hetzelfde geldt voor het online bestellen via het webportaal. Met smart cutting bestellen onze klanten online het lasersnijwerk door het uploaden van files. Hierna volgt de offerte en kan er met een druk op de knop worden besteld. Daarna volgt de uitvoering volledig manarm. Werkvoorbereiding, planning, materiaalbehoefte, nesten, programmeren lasersnijunit, automatische plaataanvoer, volautomatisch sorteren van gesneden producten per klant per order, het volgt elkaar in ras tempo op. Hetzelfde staat medio 2016 in de planning voor smart bending. Klanten kunnen een 3D/Stepfile uploaden waarna het gehele proces manarm verloopt. Vermeldenswaard is dat bij de kantbanken met inzet van robots de gereedschapswissel worden uitgevoerd. Hiermee kan het bedrijf continu produceren en werken met minimale wisseltijden. Ook heeft VSMI geïnvesteerd in een moderne poedercoatinstallatie met volautomatische voorbehandeling en spuitrobots. ‘Tot voor kort besteedden we dit uit, maar gezien de hoeveelheden aan producten die we poedercoaten is een eigen installatie interessanter binnen onze bedrijfsprocessen.’
De investeringen
In de nieuw gebouwde bedrijfshal is een pers van 400 ton geplaatst. En zijn er twee nieuwe volautomatische fiberlaserunits tot 6.000mm geplaatst. Als uitbreiding op de al veel aanwezige kantbanken is een gloednieuwe kantbank met een werkbreedte van 6.000mm met een werkkracht van 600ton geplaatst. De komende periode gaat het bedrijf de organisatie vervolmaken. ‘Want’, zo is het streven, ‘binnen afzienbare tijd is VSMI een van de modernste metaalbedrijven van Europa.’
ABK InnoVent
ABK InnoVent maakt onderdeel uit van VSMI en is opgericht in 1997. Het bedrijf richtte zich voornamelijk op het leveren van maatwerk rvs afzuigkappen, hetgeen tot uiting komt in de naam InnoVent, ‘Innovatieve Ventilatie’. Al snel volgden ook de rvs werkbladen op maat. Daaropvolgend presenteerde ABK InnoVent zijn eerste totaalconcept KILPA, waarbij de aankleding van keukenkasten met een consequent doorgevoerde lijn van 10 cm dikke rvs elementen tot een geheel werd gebracht. De zijpanelen voor kasten, het werkblad met de kenmerkende geintegreerde stopcontacten, ingelaste spoelbakken en kookplaten en de 10 cm dikke KILPA afzuigkap, onderstreepte de maatwerkmogelijkheden van het bedrijf en de mogelijkheden met RVS.