De Varsseveldse Smart Industry, VSMI, heeft de omslag naar smart afgerond. Het bedrijf heeft de afgelopen drie jaar zo‘n 12 miljoen euro geïnvesteerd in gebouwen, machines, automatiseringsoplossingen, software en aanpalende apparatuur als slimme monitoren. 24 november vond de opening van het nieuwe bedrijfspand van VSMI en ABK.
Met slimme ICT en het verbinden van processen wordt gezorgd voor efficiency en innovatie in dit maakbedrijf. Daarnaast heeft het bedrijf een grondige verbouwing ondergaan inclusief nieuwe productiehallen. De totale bebouwde bedrijfsoppervlakte ligt nu op 19.000 vierkante meter.
Finishinglijn
De visie en de bereidheid om fors te investeren is de inbreng van directeur-eigenaar Rob Lentink in zijn VSMI. Hetzelfde geldt voor ABK Innovent, actief in RVS-concepten in onder andere sanitair en keukens, dat volledig meegaat in de slipstream van de steeds meer smartwordende VSMI. ABK Innovent heeft volledig geautomatiseerde productielijnen. Zo is de spoelbakkenlijn nu voorzien van een automatische finishinglijn. ‘Hiermee creëren we een dubbele output waarmee de doorlooptijd sterk wordt verkort. Bepaalde specials en enkelstuks moeten nog wel met de hand worden nabewerkt.’ Lentink verwacht dat de markt voor spoelbakken enorm zal groeien daar moet je als bedrijf dan wel klaar voor zijn.
Meer met minder
‘Het is belangrijk om slimmer te gaan werken, de output verhogen zonder het personeelsbestand uit te breiden. Concurrerender en papierloos. Steeds meer werkplekken worden voorzien van een monitor waarop het touchscreen alle tekeningen en verrichtingen die moeten worden uitgevoerd, keurig worden getoond. Van enkelstuks tot en met series. Dit geeft de operator meer tijd om ook andere activiteiten of machines aan te sturen. Het moet echt allemaal slimmer, zeker gezien de problemen op de technische arbeidsmarkt. Want’, zo vraagt Lentink zich af, ‘waar halen we straks de nieuwe mensen toch vandaan?’
Even wennen
Voor de honderd medewerkers is het meer smart werken wel allemaal even wennen. ‘De een gaat hier wat makkelijker mee om dan de ander. Maar in zijn algemeenheid is iedereen enthousiast over de smart-werkwijze. Het is vooral even wennen aan de intrede van het papierloze tijdperk. Papier is vertrouwd, maar nu gaat alles via het scherm. Het toepassen van alle activiteiten om smart te worden, houdt nu niet op. Het gaat er om, deze continue bij te houden en alles te blijven finetunen’, aldus Lentink.
Bij VSMI staat het allemaal strak, lean en clean. Het centrale automatiseringspakket ISAH is gekoppeld met andere softwarepakketten als Radan en ISAH Mobile. Radan is een geïntegreerd CAD/CAM automatiseringsplatform voor de plaatverwerkende industrie.
Via webportaal
‘Via het webportaal kunnen klanten online bestellen. Met smart cutting bestellen onze klanten online het lasersnijwerk door het uploaden van files. Hierna volgt de offerte en kan er met een druk op de knop worden besteld. Daarna volgt de uitvoering volledig manarm. De werkvoorbereiding, planning, materiaalbehoefte, nesten, programmeren lasersnijunit, automatische plaataanvoer, volautomatisch sorteren van gesneden producten per klant per order, het volgt elkaar in ras tempo op. Hetzelfde kan medio 2018 ook voor smart bending. Klanten kunnen een 3D/Stepfile uploaden waarna het gehele proces manarm verloopt. Bij diverse kantbanken wordt met inzet van robots de gereedschapswissel uitgevoerd. Hiermee kunnen we continu produceren en werken met minimale wisseltijden. En alles is te traceren’, vertelt Fred Westland die verantwoordelijk is voor de sales en projects.
Nieuwe opdracht
‘Het is een hele uitdaging als je op een bepaald moment wordt gevraagd om 51 verschillende uitvoeringen te maken voor hoogwaardige schakelkasten voor onder andere de windenergiemarkt’, weet hij. Een Duitse firma heeft hiervoor contact gezocht met VSMI en op dit moment worden de eerste schakelkasten reeds gemaakt. ‘En dit is een forse klus’, zegt Westland. ‘Er zitten zo’n tweehonderd tot driehonderd bewerkingen aan deze schakelkasten waaronder alleen al honderd tot tweehonderd lasstiften. Maar ook dit project gaat uiteraard slagen. In de beginfase betekent dit wel ‘learning on the job’, maar lopende het proces zal ook dit verdergaand worden geautomatiseerd.’
Kennis delen
VSMI staat open om de kennis te delen. Opgedaan in de praktijk maar ook om met andere bedrijven te kijken welke ontwikkelingen en uitdagingen er spelen. Sinds dit jaar is VSMI aangesloten bij het Fieldlab Smart Welding. In dit Fieldlab werken bedrijven samen om lasprocessen te vereenvoudigen en ook kleine series en enkelstuks gerobotiseerd te lassen met minimale kosten. Ook het bedrijf Van Raam uit Varsseveld is deelnemer aan dit project.
VSMI telt honderd medewerkers en heeft een jaaromzet van 17 miljoen euro. In 2018 moet dit zijn gegroeid naar twintig miljoen.