VTL heeft op dit moment 1.450 leerlingen in transport en logistiek aan een leer-werkplek geholpen. Dat zijn er 335 meer dan op 1 september. Maar nog altijd 180 leerlingen wachten op een leer-werkplek, vandaar dat VTL bedrijven nog een keer oproept zich aan te melden.
De 335 leerlingen zijn onder andere geplaatst bij 180 bedrijven die in september een aanvraag hebben ingediend om een leer-werkplek te mogen bieden. 485 potentiële leerlingen heeft VTL niet aan een leer-werkplek kunnen helpen, omdat er regionaal echt geen zicht was op leer-werkplekken of omdat de inschrijving op een aantal ROC’s is gestopt. Voor zo’n 180 leerlingen zoekt VTL nog een leer-werkplek.
Begin september hebben Annemarie Jorritsma, voorzitter Taskforce Extra Chauffeurs, samen met Peter Sierat, Algemeen Directeur TLN en Jeroen Meulendijks, directeur VTL een oproep gedaan aan de sector voor meer leer-werkplekken. Op dat moment stonden er 1000 leerlingen te springen om een leer-werkplek. Deze oproep heeft een flink aantal nieuwe leer-werkbedrijven opgeleverd. Ook hebben bestaande leerbedrijven extra ruimte gemaakt om leerlingen in de praktijk op te leiden. De beschikbaarheid van leer-werkplekken en leerlingen is per regio verschillend.
Annemarie Jorritsma: ‘Allereerst wil ik de bedrijven die gevolg hebben gegeven aan de oproep bedanken. Sterker nog ik wil hun feliciteren met hun visie op de arbeidsmarkt. Zij hebben zo meteen, als de markt weer aantrekt, de mensen en de capaciteit om de vergrijzing op te vangen. Daarnaast wil ik de oproep om leerlingen een kans te bieden toch nog een keer herhalen. Hoe moeilijk het ook in de huidige economische omstandigheden ook is voor de sector, bedenk dat leerlingen direct inzetbaar zijn en een goede investering zijn voor de toekomst. Tot 2015 wordt er een behoefte van 55.000 chauffeurs verwacht. Tegen de tijd dat deze leerlingen hun diploma hebben zijn het de beste werknemers die je kunt hebben in je bedrijf. Biedt ze dus nu de kans om met hun opleiding te starten.’