Waalwijks lasbedrijf haalt snijwerk én primeur in huis met de nieuwste HSG R3R buislaser

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

Momenteel wordt er hard gebouwd aan een HSG Laser R3R buislasersnijmachine, die rond de zomer zijn intrek zal nemen in de werkplaats van RLastechniek te Waalwijk. Het lasbedrijf gaat als eerste in de Benelux met deze nieuwe machine werken.

Foto: Landré

De aanschaf van de buislaser is een grote stap voor eigenaar Robin Leijtens. Vier jaar geleden begon de jonge Brabander, toen 21 jaar oud, voor zichzelf als zzp’er. Destijds liet hij zich door derden inhuren. Het laatste kwartaal 2023 nam hij het besluit om vanuit een eigen werkplaats zelfstandig opdrachten binnen te gaan halen. Samen met een collega, die al in het bezit was van een eigen werkplaats, begon hij aan een nieuw avontuur. Leijtens vertelt dat de opstart best stoef verliep, met name het vinden van geïnteresseerde klanten. In de loop van 2024 volgde er na acquisitie en meer zichtbaarheid op sociale media een ommekeer en kwamen er diverse opdrachten binnen.   

Daarna ging het snel. Eind 2024 volgde een verhuizing naar het huidige pand aan de Sluisweg 21 te Waalwijk. Dit pand was aanzienlijk groter, wat RLastechniek de mogelijkheid gaf om de activiteiten uit te breiden. Omdat de projecten steeds groter en zwaarder werden is op de nieuwe locatie gelet op de toekomst en eventuele groeimogelijkheden. Buiten dat het pand veel groter is, heeft het nieuwe onderkomen ook een bovenloopkraan. Deze kan een groot gedeelte van de productieruimte overbruggen.

Volgende stap

En nu dus de aanschaf van de HSG R3R buislasersnijmachine. De groei van RLastechniek verloopt in hoog tempo. De beslissing om te investeren in de nieuwe machine is niet overhaast genomen. Leijtens is meerdere leveranciers langsgegaan en koos uiteindelijk voor de HSG R3R, waarvoor Landré in Nederland de distributie op zich neemt.

‘Eerlijk gezegd dacht ik altijd, is dit het juiste moment om in een machine met deze uitgebreide mogelijkheden te investeren? Daar begin ik niet aan. Maar ik ben me erin gaan verdiepen en heb echt een goed gevoel bij deze machine. Het is allemaal net wat verfijnder dan bij de andere machines die ik heb bekeken’, vertelt Leijtens.

Foto: Landré

Compleet plaatje

Het lasbedrijf investeert in deze nieuwe machine om klanten een breder dienstenpakket te kunnen bieden. ‘Ik merkte heel erg dat opdrachtgevers tegenwoordig een compleet pakket zoeken. Vooral de grotere bedrijven leggen het liefste alles bij 1 bedrijf neer. Wij worden weleens ondergewaardeerd omdat onze potentiële afnemers ons zien als een lasbedrijf. Met de HSG R3R buislaser hopen wij ook aantrekkelijk te worden voor andere bedrijven. Veel bedrijven snijden tot een bepaalde dikte. Wij gaan daar net een categorie boven zitten omdat onze machine een grotere diameter aankan.’

De HSG R3R buislasersnijmachine is geschikt voor kokers en buizen tot een doorsnee van 350 mm, met een gewicht van maximaal 600 kilo. Op de machine gaat Leijtens enkel RVS snijden. Dit is het enige materiaal dat in zijn huidige werkplaats verwerkt zal worden. ‘Wij maken machines voor allerlei sectoren zoals de voedingsindustrie, maritiem en alle voorkomende machinebouw. Veel klanten eisen en/of stellen het op prijs dat er alleen maar gebruik gemaakt wordt van RVS. Bij het RVS mag geen staal in de buurt komen vanwege roestvorming’, vertelt Leijtens.

Leijtens benadrukt dat hij beslist geen snijbedrijf wil worden, maar een lasbedrijf blijft. ‘Door de nieuwe machine komen er extra mogelijkheden voor ons en onze afnemers. Bepaalde productieprocessen kunnen we versnellen en vereenvoudigen voor onze klanten’. Waar hij nu alles bij derden moet bestellen en te maken heeft met lange levertijden en vertragingen door productieprocessen, kan hij met de nieuwe machine het snijproces in eigen hand houden. Er is dan ook ruimte voor nieuwe opdrachten, bijvoorbeeld het snijden voor derden. Daarbij richt Leijtens zich niet op specifieke sectoren. ‘Of het nu om een reling gaat voor een voetbalstadion of om machinebouw, zolang het maar RVS is.’

Foto: Landré

Alle diameters

Leijtens heeft vertrouwen in de toekomst. ‘Kijk, ik heb geen glazen bol. We beginnen nu met deze buislasermachine. Hopelijk kan ik in de toekomst mijn activiteiten uitbreiden zodat ik met een goed en gemotiveerd team onze afnemers nog beter kan voorzien in hun wensen’. RLastechniek kijkt erg uit naar een eventuele volgende stap in zijn uitbreiding. ‘Het is gewoon leuk en ik zie het als een uitdaging om in het diepe te springen, want uiteindelijk is stilstand achteruitgang.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *