Wat komt er na het lasersnijden?

Professor Duflou bracht zijn visie tijdens het eerste congres Automatisering in de Metaal, begin dit jaar georganiseerd door het Mikrocentrum. In een notendop schetste hij de ontwikkelingen die het plaatbewerken de laatste decennia heeft doorgemaakt. De komst van de laser is daarbij wel bepalend geweest. Saillant detail: Russische onderzoekers voorspelden al in de jaren vijftig dat er ooit met licht gesneden zou worden, dus nog voordat de laser in 1960 werd uitgevonden.

‘De uitdagende vraag is: wat komt er na de laser’, aldus Duflou. Aan enkele universiteiten, waaronder die in Dortmund, wordt serieus onderzoek gedaan naar het elektromagnetisch plaatbewerken. Met kracht wordt dan een plaat in een matrijs gedrukt en zo gevormd. ‘Sommigen hopen dat zo ook een snijeffect kan worden gerealiseerd en dat je met hoge acceleratie de plaat kunt uitsnijden.’

Adaptief lasersnijden

Voorlopig zijn er echter nog genoeg uitdagingen om het lasersnijden verder te optimaliseren, waarbij dan vooral gedacht moet worden aan het automatisch snijden van verschillende soorten plaat en dikke plaat. Tot 15 mm laat staal zich redelijk goed onbemand snijden, daar boven wordt het problematisch. ‘Het lukt dan alleen met heel conservatieve parameterinstellingen’, meent Duflou.

En dat betekent dat de productiviteit laag ligt. Aan de Leuvense universiteit werken de onderzoekers aan oplossingen voor dit probleem. De machines zouden voorzien moeten worden van sensoren en intelligente besturingen, die op basis van meetgegevens voorspelen wat er gebeurt en de parameterinstellingen bijstellen als dat nodig is. Deze adaptieve controle verbetert het lasersnijproces aanzienlijk, verwacht Joost Duflou.

Hij denkt dat binnen twee jaar dergelijke adaptieve controllers op de markt worden aangeboden. De andere uitdaging voor het manloos snijden heeft alles te maken met het uitladen van de gesneden delen door een robot. Moet je de delen volledig lossnijden? Of via een microjoint nog aan de plaat vast laten, wat veel nabewerking vergt. Dit is een vraagstuk dat volgens Joost Duflou dringen opgelost moet worden omdat je in de praktijk steeds vaker samengestelde snijcentra ziet, een magazijn met meerdere machines.

Franc Coenen

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

17 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

17 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

19 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

20 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

22 uur ago