Actueel

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en digitalisering. Maar ook om de fors toegenomen internationale concurrentie het hoofd te bieden en Nederland economisch sterk te houden.

Nederlandse bedrijven hebben in 2023 voor een recordbedrag (8,7 miljard euro) met steun vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) daar in geïnvesteerd. Dat staat in het jaarverslag dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere noodzakelijke uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Uit het jaarverslag Focus op research & development, WBSO in 2023 blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten voor vijf miljard euro aan loonkosten en 3,7 miljard euro aan niet-loonkosten bestaat. De 8,7 miljard euro is een stijging van bijna vijfhonderd miljoen euro ten opzichte van de vorige recordscore in 2022 en is één miljard euro of meer hoger dan in 2019, 2020 en 2021. Populaire technologieën in 2023 waren kunstmatige intelligentie (AI), energiematerialen, waterstof, halfgeleiders en quantum.

Minister Micky Adriaansens (EZK): ‘Innovatie is geen luxe, het is noodzaak. Om oplossingen te verzinnen voor de uitdagingen in bijvoorbeeld de zorg, voor nieuwe energie en schonere industriële productie. Maar ook om relevant te blijven als Nederland. We hebben innovatie nodig om onze boterham ook in de toekomst te kunnen verdienen. Onze private uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling blijven echter achter ten opzichte van andere landen. Dat moet beter. Ik blijf ondernemers oproepen om meer te doen aan innovatie en hiervoor ook de WBSO of andere innovatieregelingen te benutten.’

Aantal ondersteunde fulltime banen stijgt weer

Met het werk waar bedrijven WBSO voor ontvingen, zijn bijna 94.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen (fulltime banen) gemoeid, een stijging van bijna 900 arbeidsplaatsen ten opzichte van 2022. Van de iets minder dan twintigduizend bedrijven die in 2023 gebruikmaakten van de WBSO behoort 97 procent tot het mkb. De meeste bedrijven zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam (meer dan 1.900), gevolgd door Zuidoost-Noord-Brabant en Utrecht.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de WBSO-regeling namens het ministerie van EZK uit. Praktijkvoorbeelden en informatie zijn te vinden in het WBSO-jaarverslag.

De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

11 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

13 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

14 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

14 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

14 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

15 uur ago