Welke richtlijnen en normen (gaan) gelden in de machinebouw voor de voedselproducerende industrie?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bij GMV en DMFI komen regelmatig vragen binnen van machinebouwers, engineeringsbureaus, en voedingsmiddelenproducenten over de huidige en nieuwe normen, wetgeving en richtlijnen als het gaat over machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie. Er is klaarblijkelijk behoefte in de markt aan duidelijke informatie. Daarom houden de brancheverenigingen op 6 oktober de kennisbijeenkomst ‘foodnormen in de machine- en installatiebouw’.

GMV en DMFI hebben beide zitting in de nationale standaardisatie commissie met betrekking tot machines voor de voedselindustrie, genaamd NEN-NC-341100. Ze zijn bovendien actief betrokken bij de ontwikkeling van de internationale norm voor food, middels de ISO/CEN/TC 153.

Tijdens de bijeenkomst worden de deelnemers bijgepraat over relevante normen, richtlijnen en wetgeving op het gebied van machinebouw en installaties voor de voedingsmiddelenindustrie.

De bijeenkomst is met name bedoeld voor voedingsmiddelenfabrikanten, bouwers van machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie en engineeringbureaus.

De bijeenkomst vindt plaats op 6 oktober vanaf 13:00 uur bij Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein en ziet er als volgt uit:

  • Het programma begint met een presentatie van Saucecompany over de uitdagingen van een voedingsmiddelenfabrikant op het gebied van normering.
  • Dit wordt gevolgd door een introductie over GFSI (ISO 22000) alsmede BRC, IFS en Lloyds en hoe dit de basis vormt voor een goede HACCP.
  • De volgende spreker zal ingaan op de (nieuwe) machinerichtlijn en de relatie hiervan tot de voedingsmiddelenindustrie.
  • Daarna volgt een verdieping op het gebied van voedselcontactmaterialen (EC1935:2004), machineveiligheid – hygiënisch ontwerpen (EN1672-2 en ISO14159) en de norm voor engineering en de hygiënische risicoanalyse (EN 16310).
  • Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de uitvoering zoals het lassen in voedingsmiddelenindustrie (9606-2) en aantoonbaarheid dat een machine of installatie aan alle normen, richtlijnen en wettelijke kaders voldoet (EG2023-GMP).
  • Tot slot zal het programma een inkijkje bieden in de ontwikkeling van de internationale standaarden (ISO/TC326 en ISO/TC153).

Meer informatie en aanmelden kan via de website van DMFI: https://www.dmfi.nl/actueel/nieuws/foodnormen/

De volgende partijen hebben reeds hun medewerking aan de bijeenkomst toegezegd:

  • Saucecompany
  • Iv-Industrie b.v.
  • Marel
  • Eriks
  • NEN
  • BPE-Projects B.V.
  • EHEDG
  • Platform HDN
  • Nederlands Instituut voor Lastechniek
  • FME
  • Koninklijke Metaalunie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *