Wemo innoveert in volautomatisch plaatbewerken

‘We hebben de open dagen gebruikt om onze internationale klantenkring en relaties te informeren over onze belangrijkste plaatbewerkingslijnen. Daarvoor hebben we vier werkende machinelijnen opgesteld.

Hoge volumes

‘Kijk’, zegt Flipse, ‘wij staan bekend om plaatbewerkingsmachines met een hoge output voor een groot aantal productfamilies. In de vier opgestelde machinelijnen laten we dat zien. Voor elk segment – van hoge series tot enkelstuks – staat een werkende lijn opgesteld. Dat is als eerste het segment hoge volumes met een redelijke flexibiliteit.’ In deze machinelijn worden platines geponst, gebogen en geclinched tot legborden. Deze lijn kan zonder omstellen flexibel kokerbuigen met zwenkbuigmachines voor langs- en kopse buigingen met een variabele breedte en hoogte. Daarnaast variëren de materiaaldiktes (0,57-0,82 mm), de productlengtes van (750- 1.700 mm met stappen van 50 mm) en de productbreedte (250-900 mm met stappen van 50 mm).

Flexibeler

De tweede lijn verschilt in zoverre dat het langsbuigen gebeurt met een CNC buigmachine. Deze buigmachine kan met een variabele buigradius buigen en met een veel hogere snelheid en is daardoor veel flexibeler waardoor hierop naast legborden ook andere producten kunnen worden gemaakt. De kopse zijden worden gebogen met twee zwenkbuigmachines. De gedemonstreerde lijn is ontworpen voor de productie van legborden. Echter deze kan ook ingezet worden in andere product branches zoals de productie van armatuurbehuizingen. Ook deze lijn gaat uit van verzinkte platines met diktes van 0,57-0,82 mm en een productlengte van 750-1.300 mm (met stappen van 50 mm) en een productbreedte van 300-600 mm (met stappen van 50 mm).

Coil aanvoer

Behalve platineaanvoer kent Wemo ook lijnen met coil aanvoer in combinatie met een richtmachine en verdere plaatbewerkingen.
De derde lijn voert de volgende bewerkingen uit: ponsen, buigen, clinchen en lijmen. Deze lijn is uitermate flexibel en kan producten maken van seriegrootte 1 tot grote series. De tentoongestelde lijn maakt brandkleppen in verschillende uitvoeringen en afmetingen. In 60 seconden wordt een compleet gemonteerde brandklep gemaakt. Hier is keuze in diktes van 0,5-1 mm, klepafmetingen van min 100 x 200 mm en maximaal 1.500 x 1.800 mm en een klepdiepte van 120 – 400 mm. De innovatie zit hier in buigen van kleppen, producthandling en bewerkingen (lijmen, clinchen, monteren) met robots.

Rolvormen

‘De vierde lijn hebben we op eigen initiatief ontworpen en gebouwd’, vertelt Flipse. ‘Uitgangspunt was de productie van een rolluikomkasting. De producenten van rolluiken gebruiken namelijk allemaal een gelijkwaardig ontwerp: een rolluik in een kast. Met deze wetenschap gingen we aan de slag met een lijn voor de productie van de omkasting. We wisten uit onderzoek dat we hiermee in een redelijk grote markt stapten. Alleen Nederland telt al meer dan vijf producenten van rolluiken. Op basis van een werkend prototype hebben we deze omkastingslijn tweeënhalf jaar geleden op de markt gezet en met hulp van onze wereldwijde agentennetwerk aangeboden aan de producenten van rolluiken. Dat heeft tot nu toe geresulteerd in drie verkochte lijnen in drie werelddelen.’


Het hart van deze lijn wordt gevormd door een servo-gestuurde rol-kant-buigmachine. Na het richten wordt deze op de gewenste lengte geknipt en aangevoerd naar een profileermachine. Dit is het enige deel uit de lijn dat wordt geleverd door een toeleverancier. Na het profileren wordt de plaat gebogen en tot slot wordt de geprofileerde en gebogen plaat in de gewenste vorm gerold door de servo-gestuurde rol-kant-buigmachine. Er wordt gewerkt met 0,5-1 mm dik voorgelakt (met of zonder folie) materiaal met een productlengte van 400-7.000 mm en productbreedte van 80-410 mm. De innovatie in deze lijn zit hem in het kanten gecombineerd met rol-buigen, dit met servogestuurde aandrijvingen.

CPC

‘De recentste innovatie is’ naast het CNC buigen, vertelt Flipse, ‘het zogeheten coil punching centre (coil pons centrum) dat we vorig jaar op de EuroBlech hebben geïntroduceerd. Deze CPC bestaat uit een portaalpers in combinatie met twee bewegende gereedschapcassettes, die elk 30 pons gereedschappen kan bevatten.

Het internationale uithangbord is de tweejaarlijkse EuroBlech waarvan de eerstvolgende in 2014 wordt gehouden. We staan straks van 5-8 november op de BlechExpo (voorheen SüdBlech).
Op de EuroBlech pakken we altijd flink uit met een werkende lijn. In Stuttgart zullen we staan met een informatiestand’, besluit Flipse.

De Benelux vertegenwoordiging van Wemo is Pack International


Wemo staat op de BlechExpo van 5-8 november 2013 in  Stuttgart in hal 3, stand 3305; 

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago