Wereldpremière van Röslers RapidFinish

Rösler heeft met RapidFinish op de Technishow in hal 8 B088 een wereldpremière. Met dit proces kun je 3D-geprinte metalen en kunststof producten worden afgewerkt. Deze ontwikkeling is tot stand gekomen met de partners Shapeways, Renishaw, Additive Industries en het Belgische Materialise’, vertelt Peter Post Uiterweer, marketing manager en Ton van der Steen, proces development manager bij Rösler.

Het is een hybride proces waarbij kunststof-, glasparelstralen en glijslijpen de meest populaire methoden zijn voor het bereiken van gladde 3D-geprinte producten. ‘Soms heb je beide technieken nodig voor een optimaal resultaat, maar meestal volstaat het een van beide technieken in te zetten’, weet Post Uiterweer. Hij noemt als voorbeeld een 3D-geprint product dat nadien afgelakt dient te worden. ‘In dat geval zet je de straaltechniek in voor een optimale hechtlaag. Zo zorg je voor een ruwer oppervlak zodat de lak goed hecht. De glijslijptechniek gebruik je als je spiegelglad oppervlak wilt hebben. Met deze techniek verdicht je het oppervlak, je polijst het als het ware tot een spiegelglad oppervlak. Met onze hybridetechniek heb je kortom meer mogelijkheden een perfect oppervlak te maken.’


Nog een voordeel van dit proces is dat je het 3D-geprint onderdeel volautomatische kunt bewerken. Tot slot en waarmee het zijn naam ook eer aan doet, het proces werkt sneller dan conventionele oppervlaktebewerkingstechnieken. Als voorbeeld noemt Van der Steen een titanium implantaat waarbij de nabewerking in de oude situatie zo’n 5 uur duurde en nu door middel van RapidFinish minder dan een uur tijd kost. Zowel Renishaw als Shapeways zetten dit proces al in bij hun 3D-printers.