Wereldprimeur Trumpf op LASER München met superkabel voor laserlassen en lasersnijden

Ook hierbij draait alles om flexibiliteit. Tot nog toe moet de gebruiker van zo’n cel de kabel wisselen als hij van lasersnijden wil overstappen op laserlassen.

De 2-in-1 kabel bestaat in feite uit een dunne kern van 100 µm die door een grotere ring van 400 µm doorsnede loopt. Ga je lassen, dan stuurt de laserlichtbron het licht door de buitenste ring van de kabel, ga je snijden dan wordt de kern gebruikt. Het omstellen gebeurt automatisch aan de hand van de programmering van de cel. De TruLaser cel 3010 is de eerste machine voor 2D en 3D bewerken waarop deze nieuwe kabel seriematig wordt toegepast. Hierdoor wordt deze compacte lasercel nog meer geschikt voor de productie van prototypen en kleinere series, omdat je sneller van bewerking kunt wisselen.

TruLaser 3003

Trumpf presenteerde op LASER ook de TruLaser 3003. Deze is vooral ontwikkeld voor bedrijven die kleine en middelgrote series willen laserlassen. Daarnaast biedt men nu een fiberkabel aan, die geschikt is voor zowel lassen als snijden. Deze machine beleefde zijn wereldpremière op de beurs Intec in Leipzig . Bij de ontwikkeling van dit nieuwe laserlas werkstation hebben de Trumpfingenieurs vooral flexibiliteit voor ogen gehad. Het werkstation is daarom leverbaar met meerdere typen laserbronnen, afhankelijk van de toepassing waarvoor de klant kiest. Zowel een gepulste laserbron als ook de modernere schijf- en fiberlaserbronnen kunnen met deze nieuwe werkplek gecombineerd worden, evenals de diodelaser.

Tot een vermogen van 1 kW is leverbaar bij de TruLaser 3003. Ondanks de compacte afmetingen (860 bij 2.000 bij 1.310 mm) is in het werkstation een scanner geïntegreerd, zodat noch het werkstuk nog de laserkop hoeven te bewegen. Voor grotere componenten dan de standaard 300 bij 300 bij 500 mm kan een lineaire X- en Y-as geïntegreerd worden.

20.000 ste CO2 laserbron

Het is overigens niet alleen nieuwe technologie waar Trumpf het succes op baseert. Dit voorjaar installeren de Duitser bij de Fischer Group in Achern (D) de 20.000ste TruFlow laser, in dit geval een 7 kW sterke CO2-laser die geïntegreerd wordt in een TruLaser Cell 1100.

LASER World of Photonics  

 

Franc Coenen

Recent Posts

Na succesjaren faillissement voor windmolenbouwer

EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…

4 uur ago

MKB Nederland: ‘Goede betrekkingen voortzetten’

Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…

6 uur ago

Herkiezing Trump is slecht nieuws voor Nederlandse industrie

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zet de Nederlandse industrie onder druk.…

8 uur ago

Iteq investeert volop

Iteq zet een grote stap richting productie-innovatie met de installatie van een geavanceerde pons/laser-combinatiemachine, de…

1 dag ago

Column Kasper Weigand: Magazine

In een vol medialandschap worden ondernemers, ook in de maakindustrie, van alle kanten bestookt met…

1 dag ago

Europese staalmarkt blijft onder druk

De Europese staalmarkt ziet zich geconfronteerd met aanhoudende tegenwind. Door een combinatie van teruglopende vraag,…

2 dagen ago