Wereldwijd is in januari ruim een kwart meer staal geproduceerd dan een jaar geleden. In Europa nam de productie nog sterker toe, namelijk met ruim 33 procent. De productiecapaciteit in de wereld werd daarmee voor bijna 73 procent benut, 11,6 procentpunten meer dan in januari 2009. Veel staalproducenten – waaronder ArcelorMittal en Corus – verhogen inmiddels hun prijzen, een tendens die de komende maanden door zal gaan.
Volgens de World Steel Association werd de eerste maand van dit jaar 109 miljoen ton staal geproduceerd. Europa neemt daarvan 13,47 miljoen ton voor haar rekening vergeleken met ruim 10 miljoen in januari 2009. In Nederland verdubbelde de productie volgens de WSA op jaarbasis naar 578.000 ton terwijl ook België een sterke groei liet zien. China produceerde 48,7 miljoen ton, een groei van ruim 18 procent en dus minder dan de wereldwijde toename, terwijl de VS met ruim 6 miljoen ton bijna 50 procent groei noteerde.
Inmiddels gaan de staalprijzen over een breed front omhoog. Zowel ArcelorMittal als Corus hebben de afgelopen weken al daadwerkelijke prijsverhogingen voor onder meer lange staalproducten en plaatstaal aangekondigd. Verder stelde ThyssenKrupp ‘dat de strakke markt en lage voorraadniveau’s een goed klimaat scheppen voor de prijzen.’
Deskundigen gaan er van uit dat de prijsverhogingen dit jaar onverminderd doorgaan. Dat wordt vooral veroorzaakt door de fors duurdere grondstoffen. Bij de recente onderhandelingen met de grote ijzer- en kolenmijnen zijn verhogingen tot 70 procent uit de bus gekomen. De mijnbedrijven kunnen daarbij de toon bepalen door de grote vraag uit China en andere opkomende landen. Bovendien is door de crisis zoveel productiecapaciteit uit bedrijf genomen dat de vraag-aanbod situatie uit z’n evenwicht is nu de economie weer wat aantrekt.
Het Britse staaleconomische bureau MEPS stelt echter dat die situatie snel kan veranderen nu een aantal eerder stilgelegde hoogovens binnenkort weer in bedrijf komen. Zo heeft ArcelorMittal aangekondigd de hoogovens weer te ontsteken.
De staalbedrijven willen en zullen de duurdere grondstoffen doorberekenen aan hun afnemers om de marges te beschermen en hun door de crisis verzwakte financiële positie in ieder geval op peil te houden.
Verder in de keten hebben grote staalverbruikers zoals autofabrikanten – Ford – en producenten van witgoed – Whirlpool – al laten weten dat hun producten binnenkort ook duurder zullen moeten worden.
Directeur Gordon Moffat van Eurofer, de Europese organisatie van ijzer- en staalproducenten, denkt echter dat het realisme nog niet overal is doorgedrongen. ‘Afnemers lijken zich nog niet te realiseren wat de grote prijsverhogingen voor hen kunnen gaan betekenen. We zullen duidelijk moeten maken dat dat enorme gevolgen heeft voor onze kosten en dat het ook enorme gevolgen heeft voor de staalprijzen.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…