Categories: Actueel

Werken over de grens moet makkelijker

Vermindering van de administratieve lasten voor ondernemers in de grensstreek. Verbetering van de informatievoorzieningen voor mensen die net over de grens willen werken, ondernemen of studeren. En een snellere bereikbaarheid van werk- of stageplek aan de andere kant van de grens.

Dit zijn drie van de vijftien doelen uit de Actieagenda die Matthijs Huizing, voorzitter van het actieteam, maandag overhandigde aan vertegenwoordigers van de Nederlandse, Duitse en Vlaamse overheid. Uitvoering van deze acties moeten leiden tot economische groei en meer werkgelegenheid in de grensregio’s.
Ondernemers in de grensregio’s ervaren nu een duidelijke barrière als ze net over de grens zaken willen doen. De economie en arbeidsmarkt in de grensregio’s functioneren minder goed dan in andere regio’s van Nederland. Zo is de arbeidsparticipatie relatief lager en de werkloosheid hoger in de grensgebieden. Terwijl er volop kansen liggen.

Oplossingen

Het Actieteam wil belemmeringen in kaart brengen en oplossingen te formuleren. De mkb-koepel is blij dat er nu een rapport ligt, maar waarschuwt wel dat het niet bij woorden moet blijven. Dit kan gemakkelijk gebeuren, omdat er veel partijen betrokken zijn bij de uitvoering, zoals provincie- en gemeentebesturen of lokale ondernemersorganisaties. Een sterke regierol van de Rijksoverheid is daarom noodzakelijk, vindt MKB-Nederland.
Het Actieteam is eind 2015 opgericht door ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Kamp (Economische Zaken). In het actieteam hebben bestuurders en professionals van grensgemeenten, -provincies, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Euregio’s, MKB-Nederland en de Rijksoverheid nauw met elkaar samengewerkt om grensbelemmeringen in kaart te brengen en oplossingen te formuleren.
De belangrijkste doelen van het actieteam zijn het vergroten van het bewustzijn van kansen en mogelijkheden net over de grens. En het zoveel mogelijk wegnemen van belemmeringen aan weerszijden van de grens. Hoe dat gebeurt en nog moet gebeuren is vastgelegd in de actieagenda. De acties zijn of worden nu uitgevoerd, samen met alle betrokken organisaties uit Nederland en de buurlanden.
www.mkb.nl

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 dagen ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

2 dagen ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

2 dagen ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago