Winst staalbouw door BIM

Besparen op fitten en lassen: dat is de weg naar kostenbesparingen in de staalbouw, meent Igor Gieltjes, commercieel directeur van HGG. Door aan de ene kant de mogelijkheden bij het maken van de CAD-modellen te vergroten en aan de andere kant een plasma markeerunit in de plasmasnijmachine te integreren, dringt HGG de fittingtijd bij een lasconstructie terug met tot wel 30 procent. Tegelijkertijd neemt de laskwaliteit toe door de hoge nauwkeurigheid waarmee laskanten worden voorbereid.

Het heeft alles te maken met de opmars van BIM (Bouw Informatie Managementsysteem). Igor Gieltjes is er van overtuigd dat dit door gaat dringen bij de staalconstructiebedrijven. HGG begint aan de voorkant met een goede interface van de eigen Procam software naar de gangbare CAD-programma’s. Op dit vlak werkt men nauw samen met Tekla. De machines kunnen tekeningen uit Tekla 15.0 direct inlezen en verwerken. Het CAD-ontwerp is de plek, aldus Gieltjes, waar aanvullende informatie over de te snijden en lassen componenten toegevoegd moet worden aan de tekening. Hier krijgt bijvoorbeeld elk onderdeel al een nummer en worden er inkepingen aangegeven om het positioneren bij het lassen te vergemakkelijken en daarmee de doorlooptijd te verkorten.

Met de nieuwe geïntegreerde markeerunit in de plasmasnijder wordt elk onderdeel genummerd en worden inkepingen uitgesneden. Igor Gieltjes: ‘Qua design kost dat iets extra tijd, maar bij het fitten van alle onderdelen praat je over besparingen van vele procenten, tot wel 30 procent.’ HGG maakt deze software machine-onafhankelijk. En door alle data in een MySQL-database te plaatsen, kunnen ook andere programma’s de data gebruiken. Het is zelfs mogelijk om de werkelijke productietijden terug te voeren naar het systeem zodat je bij de volgende calculatie kunt leren van de ervaringen bij soortgelijke constructies.

Prijsdruk en vakmensen

Bij HGG ziet men twee belangrijke drijfveren voor deze ontwikkeling. Aan de ene kant is dat de niet aflatende prijsdruk; aan de andere kant het groeiende tekort aan goede lassers. ‘Daarom moet je de lassers die je hebt zoveel mogelijk laten lassen.’ Artikelnummers en markeringen dragen daaraan bij.

Igor Wieltjes vergelijkt daarbij de staalconstructie met de scheepsbouw, die wel al vergaand geautomatiseerd werkt en een dergelijke werkwijze al min of of meer als standaard toepast. De staalbouw zal uiteindelijk ook deze kant op gaan.

www.hgg-group.com/nl/

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago