Nadine Klingen uit Doorn won goud én prolongeerde daarmee de wereldtitel voor het onderdeel Etaleren. Ze won vorig jaar tijdens EuroSkills in het Franse Lille ook al een gouden medaille bij de wedstrijd Etaleren. Dit is extra bijzonder, omdat Nederlandse kandidaten ook al medailles wonnen voor dit onderdeel tijdens WorldSkills in 2011 (zilver), in 2013 (goud) en nu ook in 2015.
In São Paulo streden zo’n 1.200 kandidaten uit 75 bij WorldSkills aangesloten landen in 50 beroepen voor een wereldtitel. Ons land deed mee met 35 kandidaten in 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, bloembinden, lassen, tegelzetten en webdesign.
De Vijftien kandidaten van Team Nederland die een medaille voor excellent vakmanschap wonnen zijn:
Deelname aan vakwedstrijden is voor de kandidaten een onvergetelijke ervaring en draagt bij aan een glansrijke carrière. Zo nam televisie kok Rudolf van Veen eind jaren ’80 deel aan WorldSkills. Na de zomer krijgen meer mbo’ers de kans om deel te nemen aan vakwedstrijden. Zo’n 90% van alle mbo-scholen doet de komende jaren mee met vakwedstrijden. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de excellentieregeling opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. Dit gebeurt zoveel mogelijk in samenwerking met het bedrijfsleven. De huidige kandidaten van Team NL werden geselecteerd door de vakwedstrijden van Vakkanjers en branchevereniging VHG en zijn zowel afkomstig van mbo-scholen, als uit het bedrijfsleven.
WorldSkills vindt plaats sinds 1950. Nederland doet sinds 1962 mee. Over twee jaar wordt de 44ste editie van het evenement in Abu Dhabi georganiseerd. In São Paulo besloten de bij WorldSkills aangesloten landen dat WorldSkills 2019 in Kazan wordt georganiseerd. Naast Rusland waren België en Frankrijk daarvoor in de race.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, die het evenement twee dagen bezocht, nam uitgebreid de tijd voor een bezoek aan de wedstrijden. Zij was daar onder andere om deel te nemen aan een ministerconferentie. “Zonder vakmanschap zijn we nergens,” aldus de bewindsvrouw. Ook was ze enorm trots op de excellente jonge Nederlandse vakmensen. Tijdens de rondgang over het evenement sprak ze met verschillende Nederlandse experts, afkomstig uit onderwijs en bedrijfsleven. Deze experts trainen de kandidaten vooraf intensief en zijn tijdens de wedstrijden jurylid.
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot Skills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Skills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners, te weten:
Deltion College, Groenhorst Velp, Koning Willem I College ‘s-Hertogenbosch, Markiezaat College, Nimeto Utrecht, Nova College, Rijn IJssel, ROC Friese Poort, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Ter Aa, ROC van Twente VHG en TechniekTalent.nu. De Nederlandse deelname aan WorldSkills wordt verder ondersteund door Bouwend Nederland, Brancheplatform Natuursteen, Stayokay, MBO Raad, Anko Zakenreizen, Hago en Maxguard.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…